All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Russia
  5. Architects of Invention
  6. 2017
  7. Pharmaceutical HQ / Architects of Invention

Pharmaceutical HQ / Architects of Invention

  • 14:00 - 21 December, 2017
Pharmaceutical HQ / Architects of Invention
Pharmaceutical HQ / Architects of Invention, © NakaniMamasakhlisi Photo Lab
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab

© NakaniMamasakhlisi Photo Lab © NakaniMamasakhlisi Photo Lab © NakaniMamasakhlisi Photo Lab © NakaniMamasakhlisi Photo Lab + 28

  • Moscow Executive Team

    Michael Eichner, Nikita Tsymbal, Max Malein
  • Lead London Team

    Nikoloz Japaridze, Anton Khmelnitskiy, Carmen Gallano, Magdalini Giannakidi, Petras Isora, Ivane Ksnelashvili, Daniel Lareau, Davit Tsanava
  • Interior (Common Areas)

    Architects of Invention
  • Structural Engineer

    Engenuiti, Fioravanti
  • M&E Engineer

    Fioravanti
  • Main Contractor

    Glaskek
  • Execution & Site Supervision

    Architects of Invention
  • Finish Exterior

    Schuco Glass Systems Profile UCC 65 SG
  • Construction Cost

    $20MM ($2,850/m2)
  • Client

    Insigma Development
  • CAD Software Used

    AutoCad, Skecthup
  • More Specs Less Specs
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab

Text description provided by the architects. The building is located on a very tight site, surrounded by residential blocks, a music school and nursery in Moscow’s historic city centre, off Arbat Street, the main, pedestrianized shopping street which runs for almost one kilometre through the city. AI’s work involved the complete demolition of an existing 4-storey office block, replacing it with a new 7-storey office building with a single level underground car park and public space at the base of the building.

Здание расположено в плотной застройке, в окружении многоэтажных домов, музыкальной школы и детского сада, в историческом центре Москвы, рядом с улицей Арбат — главной пешеходной и торговой улицей километровой длины. Работа студии AI подразумевает полный снос существующего четырехэтажного офисного здания, и замену его новым семиэтажным с одноуровневой подземной парковкой и общественным пространством у основания здания. Граница участка определила форму здания в плане, предлагая два прямолинейных объема, которые объединены под углом и обслуживаются общим лифтом, занимающим пограничное пространство в углу между объемами. Фасад отыгрывает и подчеркивает место слияния двух блоков измененным, диагональным ритмом покрывающих здание мраморных пластин Jura. Оконные панели утоплены по сравнению с ребрами на 40 см для обеспечения большей приватности и отражения солнечного света.

© NakaniMamasakhlisi Photo Lab
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab

The site boundary defined the shape of the building in plan, suggesting two rectilinear volumes - that are merged with an angular rotation and served by a common lift - as the most practical use of the space. The façade responds to and emphasises the meeting point of the two blocks with an altered, diagonal rhythm of the Jura marble fins that cover the building. The window panels are recessed from the fins by 40cm to give privacy and deflect solar glare.

Различные высоты объемов здания создают интересную визуальную напряженность, позволяют соблюдать местные нормы естественного освещения и инсоляции и проявить уважение к контексту окружающей застройки. А именно, семиэтажный объем выглядит как ответ на более высокие блоки позади, в то время как более низким привлекается внимание ко входу через внутренний двор, поскольку прямой доступ с улицы отсутствует. Из вестибюля можно попасть на утопленные террасы с восточной и западной частей здания. Вестибюль с осветительными приборами «Pringle». Консоль седьмого этажа, на шесть метров выступающая над утопленным внутренним двориком.

© NakaniMamasakhlisi Photo Lab
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab
Section E
Section E
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab

The different heights of the buildings’ volumes create an interesting visual tension, as well as ensuring observation of local rights of light and showing sensitivity to local context in terms of the surrounding buildings. Thus the 7-storey volume responds to the higher blocks behind it, while the lower invites access via the courtyard, drawing attention to the entrance as there is no direct street access. Sunken terraces to the east and the west of the building can be accessed from the lobby.

В двухсветном вестибюле расположена стойка администратора длиной восемь метров с зоной «хот-деск». С восточной и западной частей здания есть утопленные террасы, на которые можно попасть через вестибюль. AI разработали осветительные приборы «Pringle» из легкого полупрозрачного акрила, который рассеивает и отражает свет снизу, направляя его вверх. Лестница, пол и стойка администратора отделаны мрамором Jura; стены отделаны белыми эмалированными стеклянными панелями. Офисы на втором этаже выступают консолью над вестибюлем. Следующие четыре этажа предназначены для основного состава персонала. Седьмой этаж с видовой террасой предназначен для высшего руководства.

© NakaniMamasakhlisi Photo Lab
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pharmaceutical HQ / Architects of Invention" 21 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885686/pharmaceutical-hq-architects-of-invention/> ISSN 0719-8884
© NakaniMamasakhlisi Photo Lab

制药公司总部大楼 / Architects of Invention

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.