All
Projects
Products
Events
Competitions

In Progress: Institute for Contemporary Art at VCU / Steven Holl Architects

In Progress: Institute for Contemporary Art at VCU / Steven Holl Architects

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan + 5

  • Architects Authors of this architecture project Steven Holl Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Design Architect, Principal

    Steven Holl
  • Senior Partner In Charge

    Chris McVoy
  • Project Architects

    Dominik Sigg, Dimitra Tsachrelia
  • Associate Architects

    BCWH Architects
  • Unit

    ft2
  • Project Team

    Garrick Ambrose, Rychiee Espinosa, Scott Fredricks, Gary He, Martin Kropac, JongSeo Lee, Yasmin Vobis, Christina Yessios
  • Structural Engineer

    Robert Silman Associates
  • Mechanical Engineer

    Arup, OLDS
  • Landscape Consultant

    Michael Boucher Landscape Architecture
  • Lighting Consultant

    L'Observatoire International
  • Audio/Visual Consultant

    ConvergentTechnologies Design Group, Inc.
  • Theater Technical Consultant

    Theatre Projects Consultants
More Specs Less Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. The open design of the ICA features dynamic exhibition and programming spaces that can be creatively activated in order to support widely varied forms of contemporary art. The glass walls and windows create continuity between the interior and exterior spaces of the building. On the first floor, a 4,000-square-foot gallery and café, bar, and concept shop radiate from the ICA’s central forum and frame an outdoor garden, which Steven Holl describes as the “Thinking Field,” that will be used for social gatherings and public programs. The first floor also features a state-of-the-art 240-seat auditorium for film screenings, performances, lectures, and other programs. The second floor includes two forking galleries and an adaptable “learning lab” for interactive engagement. It also includes a publicly accessible terrace, featuring one of four green roofs. The third floor features a gallery with soaring, 33-foot-high walls and houses one of the administrative suites and the boardroom. Additional staff offices are located in the building’s lower level, which also includes a lobby for visitors, art storage and preparation facilities, a fabrication workshop, a green room, the catering kitchen, and general storage.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

“We designed the ICA to be a flexible, forward-looking instrument that will both illuminate and serve as a catalyst for the transformative possibilities of contemporary art,” said architect Steven Holl. “Like many contemporary artists working today, the ICA’s design does not draw distinctions between the visual and performing arts. The fluidity of the design allows for experimentation, and will encourage new ways to display and present art that will capitalize on the ingenuity and creativity apparent throughout the VCU campus.”

© Iwan Baan
© Iwan Baan

In keeping with VCU’s master sustainability plan, the ICA’s design incorporates state-of-the-art technologies and environmentally conscious design elements, and makes use of numerous natural resources. The pre-weathered, satin-finish zinc exterior of the Markel Center, which houses the ICA, includes interspersed clear- and translucent-glass walls and skylights that infuse the building with natural light and lessen the reliance on nonrenewable energy. These include the use of geothermal wells to provide heating and cooling energy for the building, and four green roofs to absorb stormwater, offset carbon emissions, and maximize insulation. Native plantings include wood oats, little bluestem, Pennsylvania sedge, and goldenrod. Building materials include Virginia bluestone and custom glass cavity walls, designed to exhaust heat in the summer and harness it in the winter. The project is designed to meet LEED Gold Certification standards.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 601 W. Broad Street Richmond, VA 23284, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "In Progress: Institute for Contemporary Art at VCU / Steven Holl Architects" 19 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885680/institute-for-contemporary-art-at-vcu-steven-holl-architects/> ISSN 0719-8884
© Iwan Baan

弗吉尼亚联邦大学当代艺术学院 / 斯蒂芬·霍尔建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.