the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. Somia Design
  6. 2017
  7. Mandanila House / Somia Design

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Mandanila House / Somia Design

  • 02:00 - 15 December, 2017
Mandanila House / Somia Design
Mandanila House / Somia Design, © Mario Wibowo
© Mario Wibowo

© Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo + 15

  • Architects

  • Location

    South Denpasar, Indonesia
  • Lead Architects

    Gerry Surbakti
  • Area

    154.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. This renovated house sits on a 320 square meters lot at a small residential complex in Denpasar, Bali. Located in front of an elementary school where noise and school activities indirectly impact the house during the daytime. This house was initially a kitchen and garage of one big house that used to produce foods for a catering business. Afterwards, the owner decided to split the house into two separate houses. At that time the house was quite large, yet suffering from the minimum penetration of natural light and its conditional hodgepodge finishes. Talking about the brief, client desires a tropical Balinese house that will suit the casual lifestyle of the family. Those issues challenge the architect to solve this renovation project. How does the architect transform a service area into a whole new livable urban house?

Section
Section
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
Render Interior
Render Interior

It was clear that the most important change would be the reorganization of the plan. The new plan provides 3 bedrooms with one bathroom for each room. The architect makes sure every room obtain plenty of natural daylight. "embracing the natural habit of tropical living - we create warmth with a seamless flow between inside and out, in a minimalistic way”. Over than 4 meters high lattice wall covers up the house in order to reduce the noise that comes from the school. In addition to that, it conceals the residents’ activities inside the house. Made of a thousand modular arranged rosters (cement block), this wall also appears as the icon of the house. A combination of loose pebbles and wooden deck lead us to the entrance. Passing through a large pivot door, we are being surprised by a small garden that lies behind the main door so that we can barely know which area belongs to the outside and the inside. There is no exact border between one another.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Not likely similar to any other common houses, this house doesn’t come with a guest room as we step into the house. The journey in this house starts with a hallway that can be used as a foyer to welcome the guests. At the end of the hallway, we are pleased by a feature wall made out of bricks which bring warmth into the house. As we enter the main room, there is a living room, dining and working space held in one space without any divider wall. Here all the activities of the family member could be done together in one place. This kind of open plan—layout makes this space become more spacious. The brick wall becomes the background for the room and it brings warmth and homey feel.

Floor Plan
Floor Plan

This renovation project was difficult yet challenging for the architect. It is because there were structure limitations that architect couldn’t get rid of and that is the reason why we could see a wall in the middle of the main room. It happened to be a structural column which then transformed nicely into a decorative divider wall between daybed and dining area. The aim was to create an open space where the activities blend into one another. For instance, daddy can work on the working desk, mommy does her duty on the pantry while the kids can play on the daybed and they all still able to interact freely in this room. To solve the lack of daylight issue, the architect put a garden alongside the house as a wind and light tunnel. During the day, there are plenty of light coming through the rooms. It also brings a ‘breathing space’ for the house.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

View the complete gallery

Cite: "Mandanila House / Somia Design" 15 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885436/mandanila-house-somia-design/> ISSN 0719-8884