the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Foomann Architects
  6. 2016
  7. Garage House / Foomann Architects

Garage House / Foomann Architects

  • 17:00 - 14 December, 2017
Garage House / Foomann Architects
Garage House / Foomann Architects, © Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit

© Willem-Dirk Du Toit © Willem-Dirk Du Toit © Willem-Dirk Du Toit © Willem-Dirk Du Toit + 21

  • Builder

    Visioneer Builders
  • Engineer

    D.M. Landy
  • Energy Consultant

    Urban Digestor
  • Stylist

    Esme Parker
  • More Specs Less Specs
© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit

Text description provided by the architects. This house was designed to be shared. With home-ownership in the inner city becoming increasingly out of reach; shared living arrangements will become increasingly common. This project seeks to embrace this and create a living situation that takes the best elements of communal living into a more grown-up space. The strategy was to provide flexibility and options; underpinned by sustainable principles. The site now has two standalone buildings that face each other across a shared garden. A low bluestone wall positioned centrally provides a natural location for high landscaping should a need for more autonomous living arise. This allows inhabitants to control what they share and their level of privacy. Something that can evolve with their changing needs.

© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit

The overall strategy creates sustainable outcomes. Designing a standalone building at the rear of the site removed the need to demolish the good building while providing higher density with communal space that reduces inhabitants’ individual footprints. Given the flexibility provided and by retaining the original home, the design has provided a solution that could last the clients’ lifetime. The main fabric of the building is economical with small details designed to elevate the overall effect. We used recycled bricks, recycled iron-bark posts and enduring materials throughout. A 6.5-star energy rating was achieved with screens, blinds, internal zoning and an insulated garage door, that provides excellent cross ventilation when open just a few centimetres.

© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit

The spirit of flexibility extends to the interior with adaptable spaces that still feel tailored and assured. The robust downstairs can function as a garage, studio or living space. In its current guise as the site’s primary living space, the garage door is the only clue to its alternative use. The room is robust and simple, with concrete and no fixed joinery, the quality of the space has been elevated with a cut and polish floor, generous glazing, timber light fittings and excellent thermal performance. Upstairs can be one or two bedrooms and is highly organised with abundant natural light creating an increased perception of space. The home is an economical, robust and low impact building that brings joy to the occupants. A solution that promotes communal living and a strategy to provide affordable housing in the inner city.

View the complete gallery

About this office
Foomann Architects
Office
Cite: "Garage House / Foomann Architects" 14 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885378/garage-house-foomann-architects/> ISSN 0719-8884