All
Projects
Products
Events
Competitions

Storstrøm Prison / C.F. Møller

Storstrøm Prison / C.F. Møller

© Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod + 41

  • Architects: C.F. Møller
  • Area Area of this architecture project Area: 32000.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Torben Eskerod
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lumitech, Randers Tegl, Schuco, Solar Light
  • Client: The Danish Prison and Probation Service
  • Landscape : Levinsen Landskab Aps
  • Consultants : CRECEA, aggebo&henriksen
  • Engineer : Rambøll
More Specs Less Specs
© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Text description provided by the architects. Storstrøm Prison will be the setting for the world's most humane and resocializing closed prison, with architecture which supports the inmates’ mental and physical well-being and also ensures a secure and pleasant workplace for employees.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

One of the project’s major architectural challenges is for the high-security prison, which can accommodate around 250 inmates, to be less institutionalised.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod
Standar Wing Ground Floor
Standar Wing Ground Floor
© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

The overall architectural approach is to create a building on the same scale and with the same structure as, including streets and squares. This will ensure a familiar and varied experience of the prison environment and keep the prison’s institutional atmosphere to a minimum. The townlike structure also resembles the surrounding villages, and is thus a natural element of the landscape.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

To create further variation, facades and roof ridges are angular in different ways and the facade materials alternate between light-coloured bricks and a combination of concrete and galvanised steel – all durable materials which weather beautifully and do not need much maintenance.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

The cells are gathered in units comprising four to seven cells, placed around a social hub. The units have access to a living room area and a shared kitchen, where the inmates prepare their own meals. The living room areas are decorated in colours which are less institutional, just as structurally-integrated art and artworks created especially for the prison can be found throughout the prison.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod
Cell Axonometric
Cell Axonometric
© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Daylight is important for people’s well-being and each cell has daylight flowing in from two windows, from where the inmates also have views of the surrounding landscape and the sky. Physical activity is also important for the inmates’ mental social welfare, and both indoors and outdoors, there are opportunities for sport, games and physical exercise.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Storstrøm Prison / C.F. Møller" 13 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885376/storstrom-prison-cf-moller/> ISSN 0719-8884
© Torben Eskerod

斯多斯特姆监狱,世界上最人性化的监狱 / C.F. Møller

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.