the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. URBAN architectes
  6. 2017
  7. Simplexity / URBAN architectes

Simplexity / URBAN architectes

  • 03:00 - 14 December, 2017
Simplexity / URBAN architectes
Simplexity / URBAN architectes, © Julien Forthomme
© Julien Forthomme

© Julien Forthomme © Julien Forthomme © Julien Forthomme © Julien Forthomme + 25

© Julien Forthomme
© Julien Forthomme

«.. we would like a house that looks like us, that seems made for us, on the land that we chose and for a price that we estimate fair and appropriate. »

Realizing a “simple” production of architecture often requires a complex reflexive work. To limit all construction costs - foundations, structure, roofing, etc. - we have imagined a compact and rational unity that occupies a minimal footprint and stretches the building upward to stack functions, bring light through the interior spaces and to get a maximum degree of reading of the surrounding landscape.

© Julien Forthomme
© Julien Forthomme

The natural slope of the parcel has strongly conditioned the position of functions; thus the access is conveniently created on the ground floor, which is directly connected to the street. The entrance hall, conceived as an area of connectivity between the different levels of the project, offers lighting at the lower level thanks to its large bay, which benefits from southern exposure.

Axonometric
Axonometric

The parents' space, closed to the entrance hall but connected to the staircases, occupies the ground floor. The half-buried living room has been designed as an intimate and luminous space, directly connected to the garden. The top floor, entirely dedicated to children, is organized around a common area, where one can enjoy a panoramic view from the height of the neighborhood.

© Julien Forthomme
© Julien Forthomme

As for the black slates, this reinforces the sober and desired identity of the project, while defining the building in the landscape. Some small wooden boxes are also added to the main block to emphasize the entrance and the terrace of the top floor, thought as two contrasting atmospheres that reflect the interaction between this small belvedere and its environment.

Elevation 01
Elevation 01
Elevation 03
Elevation 03

Starting from a simple volume and a modest budget, a multitude of atmospheres and perspectives have been created in a project that brings richness and complexity together.

© Julien Forthomme
© Julien Forthomme

Cite: "Simplexity / URBAN architectes" 14 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885366/simplexity-urban-architectes/> ISSN 0719-8884