the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. bark arkitekter
  6. 2016
  7. Selestranda House / bark arkitekter

Selestranda House / bark arkitekter

  • 03:00 - 13 December, 2017
Selestranda House / bark arkitekter
Selestranda House / bark arkitekter, © Lise Bjelland
© Lise Bjelland
  • Collaborator

    Jens Gerlach Sørensen AS
© Lise Bjelland
© Lise Bjelland

Text description provided by the architects. At Sele, on the southwest coast of Norway, a fifty-year-old cottage by architect Atle Sørby needed a total renovation and reorganisation. It was essential to recreate the cabin with a modernized standard, and balancing this need with a respectful approach towards the original architecture.

© Lise Bjelland
© Lise Bjelland

Built in ’61, the architecture contains a symbiosis of elements referencing modernist and local architecture. The main volume’s pitched roof with pulled down gables is a reinterpretation of the traditional «Jærhus», a housing typology typical for the region, adapted through centuries to withstand harsh local weather conditions.

Floor Plan
Floor Plan

Two volumes make up the cottage. The new annex contains a bedroom, a bathroom and a storage room while the main volume now only consist of one large common room, with a shared kitchen, eating and living area.

© Lise Bjelland
© Lise Bjelland

The surrounding landscape is relatively flat, consisting of long sloping fields, dunes and beaches, only separated by narrow roads and old drystone walls. Because it is situated in a landscape-preservation area, close to the shoreline, the local government paid close attention to the building process.

© Lise Bjelland
© Lise Bjelland

Local craftsmen carried out every part of the operation, which required substantial tailored solutions. The roof tiles, coming from local brick-factories in Sandnes, were carefully taken down, stored and put up again, one by one.

© Lise Bjelland
© Lise Bjelland

In the common room, the walls and ceiling has been taken down, creating and an open, airy space. Standing there, gazing through the ribbon window, one has panoramic view across the moody North-Sea horizon.

© Lise Bjelland
© Lise Bjelland

View the complete gallery

Cite: "Selestranda House / bark arkitekter" 13 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885280/selestranda-house-bark-arkitekter/> ISSN 0719-8884
© Lise Bjelland

斜屋住宅,传统建筑的当代延伸 Selestranda House / bark arkitekter