the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Learning
  4. Italy
  5. traverso-vighy architetti
  6. 2017
  7. Corte Bertesina / traverso-vighy architetti

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Corte Bertesina / traverso-vighy architetti

  • 07:30 - 12 December, 2017
Corte Bertesina / traverso-vighy architetti
Corte Bertesina / traverso-vighy architetti, © Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

© Alessandra Chemollo © Alessandra Chemollo © Alessandra Chemollo © Alessandra Chemollo + 41

  • Client

    Azienda Agricola Corte Bertesina
  • Collaborators

    Lucia Angelini, Cristina Baggio, Chiara Cavalieri, Stefania Dal Bianco, Giulio Dalla Gassa, Giulia Maria d’Arco, Aurelia Marzano, Grace Rome
  • Structural Design

    Loris Frison
  • Electrical and Mechanical Design

    Gruppo SIA
  • Safety

    Giorgio Schettin
  • Lighting Company

  • More Specs Less Specs
© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

Text description provided by the architects. Located on the outskirts of Vicenza and only 3km from Piazza dei Signori, Corte Bertesina is a typical, rural, nineteenth century Venetian courtyard connected to a 17-hectare country estate with certified organic gardens of vegetables, grains and fodder. The gardens are protected inside a vast area planted in 2001 with trees native to the Po Valley. Since 2010, the estate also functions as a social farming center, offering job opportunities to young people with Down Syndrome.

The objective of the project has been to regenerate and complete the existing building core with the intention of developing new functional relationships: cultural and educational activities for the enhancement of the forest landscape, social farming activities through the involvement of young people with Down Syndrome, collaboration with local social cooperatives, preparation and sale of agricultural products, residences, bed and breakfast.

© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

Additionally, the project aims to intervene into the natural context as lightly as possible, absorbing from the surroundings visual, energetic and wellness potential for its future inhabitants.

Diagram
Diagram

The concept of sustainability was a driving force behind the social intentions of the project, encompassing the wellbeing of its users, the choice of building materials and construction techniques, and energy production and use.

© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

The space of the historic courtyard is defined on the south edge by a long, linear wall in local stone built using traditional methods. The wall acts as a “filter” between public, social functions that occur in the courtyard and the private programs of the new residences.

© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

The new residential volumes are articulated linearly: light structures, hinged onto a stone wall which sits on a large, underground floor conceived to house the residents’ vehicles. A visual connection with the exterior landscape, the sun’s orientation and the control of natural ventilation are the main factors that informed the design solution.

© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

The roof covering is shaped to control natural light and maximize its photovoltaic potential.

© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

On the southeast, a simple volume clad in irregular larch planks completes the courtyard: it holds the cultural center, dedicated to the education and appreciation of the surrounding wooded landscape. Its glass wall guides the visitors’ attention towards the outdoor scenery and a network of trails inside the woodland.

© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

From a construction standpoint, the intervention was approached with an innovative spirit, using the development of light, prefabricated construction methods which allowed the project to be concluded in a limited time frame. The design process resembled that of an industrial product and defined various construction components in wood, steel and stone built off-site by a group of local industrial companies and artisans. The components were than assembled on-site using tectonic connectors.

© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

The materials, produced by numerical control systems, are traditional and chosen to easily blend into the surrounding environment. Larch wood, conventionally used for its durability, was chosen as the main construction material. Throughout the project it can be found in the form of glued laminated beams and columns, interior and exterior enclosures, in door and window framing and shading, as flooring and in the design of custom-made furniture.

© Alessandra Chemollo
© Alessandra Chemollo

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Corte Bertesina / traverso-vighy architetti" 12 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885244/corte-bertesina-traverso-vighy-architetti/> ISSN 0719-8884
© Alessandra Chemollo

威尼斯庭院改造 Corte Bertesina / traverso-vighy architetti

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.