the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. United Kingdom
  5. pH+
  6. 2017
  7. Pinnacle N10 / pH+

Pinnacle N10 / pH+

  • 09:00 - 10 December, 2017
Pinnacle N10 / pH+
Pinnacle N10  / pH+, © Tim Soar
© Tim Soar

© Tim Soar © Tim Soar © Tim Soar © Tim Soar + 23

  • Architects

    pH+
  • Location

    The Green Man, 56 Muswell Hill, London N10 3ST, United Kingdom
  • Area

    4218.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Planning consultant

    Savills
  • Structural engineer

    Mason Navarro Pledge
  • M&E consultant

    Sweco
  • Project Manager

    Jamm Living
  • Quantity surveyor

    Jackson Coles
  • Planning supervisor

    Haringey Council
  • Client

    Jamm Living
  • More Specs Less Specs
© Tim Soar
© Tim Soar

Text description provided by the architects. pH+ has completed its contemporary housing scheme that follows the sloping topography of Muswell Hill in north London. Divided into three separate sections, Pinnacle N10 is the product of a detailed analysis of the local Edwardian context, with a modular reinterpretation of the surrounding housing stock that has been applauded by the resident Conservation Officer. This response to the characterful neighbouring houses has driven the design, which shifts and changes as the development descends the hill, addressing specific site conditions. 

© Tim Soar
© Tim Soar

The first section of the project is a conversion of an existing building into eight new flats, with a community and commercial space below. This was originally intended to house the CPotential school for children with cerebral palsy, which has now moved to a nearby site and is in the process of fundraising for a new-build timber structure also designed by pH+. In the latter and central part of the scheme, six new modular houses now step down the hill, broken up by a series of deep recesses that form terraces for the occupants. These reveals are lined with metal panels that change colour for each property and the palette continues onto interior details, providing each home with its own identity. In the third and final part of the development, a horizontal block contains 14 apartments and features a distinct sawtooth profile at the rear, designed to extend views for residents and required to prevent overlooking of the neighbouring gardens.

© Tim Soar
© Tim Soar
Site Plan
Site Plan
© Tim Soar
© Tim Soar

Pinnacle N10 features carefully selected materials that are used in sensitive and pragmatic ways. The detailing had to be of the highest calibre to address the quality of the local context. The brickwork is organised in a Raking Monk pattern and provides a contemporary aesthetic, cascading easily with the stepping profile. No cut bricks were used on site which provided significant cost benefits, while stone banding was made from the largest possible pieces and cut to accentuate the diagonal topography of the site. The overall effect of these devices is to maintain the rich sculptural quality of the neighbouring houses but without resorting to pastiche.

© Tim Soar
© Tim Soar
Block A / First and Second Floor Plans
Block A / First and Second Floor Plans
© Tim Soar
© Tim Soar
Block B / Terrace Plans
Block B / Terrace Plans
© Tim Soar
© Tim Soar
Block C / Plans
Block C / Plans

Andy Puncher, Director of pH+, said: “We are thrilled to have completed this contemporary interpretation of a classical language. With the support of a great client, we have been able to ensure that high design standards continued throughout this project. It was important that these houses sit well within their urban context and remain part of an evolving streetscape. We have created an appropriate scale for a development that belies its density.

© Tim Soar
© Tim Soar
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Pinnacle N10 / pH+" 10 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885146/pinnacle-n10-ph-plus/> ISSN 0719-8884