the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. OBBA
  6. 2017
  7. The Fade / OBBA

The Fade / OBBA

  • 20:00 - 10 December, 2017
The Fade / OBBA
The Fade / OBBA, © Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

© Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin + 18

  • Architects

  • Location

    Gapyeong-gun, South Korea
  • Architects in Charge

    Sojung Lee, Sangjoon Kwak
  • Design Team

    Daae Kim, Jaeho Kim
  • Area

    352.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineer

    THEKUJO (Byungsoon Park)
  • MEP

    HANA Consulting Engineers
  • Lightning Consultant

    Newlite
  • Construction

    Uyeop Sim
  • Site Area

    876.00 m2
  • Site Coverage Area

    174.69 m2
  • Building-to-land Ratio

    19.94% (Max. 20%)
  • Floor Area Ration

    18.96% (Max. 100%)
  • More Specs Less Specs
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

<The Fade> is a house for a musician and a performance producer couple. The site enjoys the splendid nature along the Bukhan River and is located near Gapyeong where Korea’s most famous Jazz Festival is held every year. Since the husband mostly works in Gapyeong and the wife often travels across the world for her show, a place with easy access and tranquil natural environment was chosen as the site.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

We sought to provide a calm and refreshing space for the wife to relax after her tours abroad and a house deeply integrated with the landscape for the husband who appreciates nature and loves gardening.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The site is open toward the Bukhan River on its East and embraced by the mountain on other sides with an inclined West side leading to Mt. Muran.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The volumetric organization of the building takes advantage of the site’s landscape yet in harmony with it. We aspired to invite the surrounding nature to the lower level’s living room by stacking two U-shaped masses. The particular form of the mass generated an opportunity for the western mountain slope to be extended toward the center of the building in section, providing a pleasant condition to the adjacent space. Furthermore, the misalignment of the mass in East-West and South-North direction creates terraces or eaves with different function and characteristics.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The mass is divided into two levels based on the degree of privacy appropriate for each room. The lower level houses space for guests and the upper level houses private space for the couple. On the lower level, a wide staircase type courtyard in the middle brings the immediate landscape into the house by drawing the foot of the mountain into the lower level’s living room. By opening the windows between them, the living room and the courtyard can be used as a small stage and seats for the couple and their friends. After enjoying the little performance, the guests can stay in either of the guestrooms located on each side of the central courtyard. A studio for the musician to practice and collaborate with her colleagues is also located on the Easter corner of the house. Next to the studio is a small courtyard, accessible only from the studio space, is hidden serving as a relaxing and inspirational niche for the musician.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

On the upper level, a sunken living room open to East and West is located in the middle of the U-shaped mass. A master bedroom, dress room, and study are located on the South with respect to the living room and a kitchen and a dining room on the North. Each space owns independent terrace which maximizes its proximity to the environment. The living room is designed as a sunken area in order to create an expansive space through raised ceiling while preserving the horizontality of the mass that adds placidity to it and not interrupting the visual sequence through the interior space. In order to do so, the couch was integrated with the space by lowering the floor level by its height. The L-shaped dining room at the corner open to the living room on one side and to the kitchen on the other emphasizes the visual connection between different rooms. Moreover, the terraces further extends this sequence—from the living room to the dining room and to the kitchen—towards the exterior and the courtyard which leads you back to the lower level’s living room.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

View the complete gallery

About this office
OBBA
Office
Cite: "The Fade / OBBA" 10 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885142/the-fade-obba/> ISSN 0719-8884