the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. Portugal
  5. depA
  6. 2017
  7. Liquid Pavillion / depA

Liquid Pavillion / depA

  • 03:00 - 11 December, 2017
Liquid Pavillion / depA
Liquid Pavillion / depA , © José Campos
© José Campos

© José Campos © José Campos © José Campos © José Campos + 23

  • Architects

  • Location

    Serralves, 4150 Porto, Portugal
  • Design Team

    Carlos Azevedo, João Crisóstomo, Luís Sobral, Miguel Santos, Sara Pontes, Margarida Leitão, Ângela Meireles, Hugo Sobrosa
  • Area

    35.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Engineering

    Edgar Brito, Luís Oliveira
  • Construction

    Otiima Art Works
  • Hosted Artwork

    O Peixe, Jonathas de Andrade
  • Commision

    Fundação de Serralves
  • More Specs Less Specs
© José Campos
© José Campos

Text description provided by the architects. The pavilion uses both the Museum building and the Serralves Park as its raw material, each one in a different scale. Firstly, the pavilion’s design establishes an indirect relationship with the Museum building. The pavilion’s design is a polygon extracted from the Museum’s layout, corresponding to one of its characteristic spaces — the bow window — whose classic hexagonal matrix is repeated and emerges at various times throughout the Park, both in the pavements and the landscape features.

© José Campos
© José Campos
Location Plan
Location Plan
© José Campos
© José Campos

The concave polygonal configuration of this layout provides the perfect base for a projection space. Secondly, the extracted polygon, once implanted in the Park and with its original context altered, including the transformation of its shape and materiality, becomes something new and detaches itself from its original source. In this second stage, the pavilion approaches the Park, establishing an affinity with its textures and finding its own materiality. It is implanted on top of the lake, whose water offers its principle: dark glass that mirrors its reflection and also the surrounding landscape of dense foliage.

Plan
Plan

The pavilion is filled with colour, light and echoes, ‘camouflaging itself’ in its host environment. Finally, in addition to the relationship between the Museum and the Park, it also establishes a bridge with the artwork that it harbours, due to its location and the relationship that it obliges the visitor to establish with the water. However, the pavilion’s interior is sufficiently neutral to create the space required to be able to discover the video projected inside.

© José Campos
© José Campos

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
depA
Office
Cite: "Liquid Pavillion / depA " 11 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885114/liquid-pavillion-depa/> ISSN 0719-8884