the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. SKL Architects
  6. 2017
  7. Brook Bay Residence / SKL Architects

Brook Bay Residence / SKL Architects

  • 13:00 - 9 December, 2017
Brook Bay Residence / SKL Architects
Brook Bay Residence / SKL Architects, © Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

© Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider + 24

  • Design Team

    Rick Sundberg (Principal-in-Charge and Lead Designer while at Olson Sundberg Kundig Allen), Misun Chung Gerrick (Project Architect)
  • Consultant Team

    Rick Sundberg while a principal at Olson Sundberg Kundig Allen
  • Blackened Steel

    12th Avenue Iron
  • Stone

    Lambert Tile and Marble
  • Cabinets

    NW Building Tech
  • Copper Siding

    Specialty Metals
  • More Specs Less Specs
© Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

Text description provided by the architects. Nestled into a Mercer Island hillside, across Lake Washington from Seattle, this intimate two-story residence emphasizes craft, materiality, and connection to the outdoors. The clients’ desire for privacy from neighbours is achieved through the home's protective, L-shaped design. A cantilevered wing—containing the master bedroom—aligns with the adjoining property and screens the rest of the house from view to create a private refuge within the L. The cantilevered element captures focused views of Lake Washington. Dark-stained cedar siding wraps the exterior of the private areas of the 4,400-square-foot house, including the master suite. Public spaces are clad with copper panels, which have developed a rich patina. Inside, an open primary living space is wrapped by a band of clerestory windows that bathe the interiors in a balanced light.

© Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

The design also carves cosier, more intimate areas within the larger space by integrating such features as lowered ceilings and a blackened, steel-faced fireplace that forms an inglenook in the corner of the living room. Wood casework and ceiling plane surface ensure the overall aesthetic is warm and inviting. The master suite—which comprises the bedroom, an adjoining office rendered in walnut, and a spa-like bathroom encased in limestone and eucalyptus cabinetry—provides a soft retreat. Private spaces provide a contrast to the blackened concrete floors and granite of the public spaces. “It’s about thinking where you are during the course of the day and how we can make you feel more calm or comfortable,” notes the architect.

Floor Plan
Floor Plan

Collaborations with local craftspeople can be found throughout the home—from entry and interior doors to the blackened steel staircase, a glass and metal chandelier, interior copper panels, and a dining table made of wood, steel and concrete. The entry door features a set of antique Chinese wood panels inset into the blackened-steel framing. Custom-designed furnishings include a wood-and-steel dining table and a glass-topped coffee table in the living area. The interiors and lawn are accented with the clients’ extensive art collection, a mix of paintings and sculptures by Pacific Northwest artists.

© Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

View the complete gallery

About this office
SKL Architects
Office
Cite: "Brook Bay Residence / SKL Architects" 09 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885111/brook-bay-residence-skl-architects/> ISSN 0719-8884