the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Small Scale
  4. United Kingdom
  5. JaK Studio
  6. 2017
  7. Spy Glass / JaK Studio

Spy Glass / JaK Studio

  • 16:00 - 7 December, 2017
Spy Glass / JaK Studio
Spy Glass / JaK Studio, © Nick Kane
© Nick Kane

© Nick Kane © Francesco Russo © Francesco Russo © Nick Kane + 57

  • Design Consultants

    Seymour Powell
  • Structural Engineers

    Car Ltd
  • Consulting Artist

    Alban Low
  • Lighting Designers

    Light IQ
  • Textile Designer

    Cliveworks
  • CDM2015 Advisor

    Fred Hurr BA Hons, MCICES, RFAPS
  • Specialist Concrete Manufacture

    GSSL Gunite and Shotcrete Services Limited
  • Vehicular Turntable

    UK Turntables Ltd
  • More Specs Less Specs
© Nick Kane
© Nick Kane

Text description provided by the architects. The idea for the ‘Spy Glass’ was to build a structure that has all the nostalgia of an original beach hut with a new physical form that would pay homage to the classic beach hut - an iconic symbol of the British seaside.

Floor Plan
Floor Plan

The Spy Glass is built on a recessed turntable allowing the transparent ‘picture window’ of the hut to be turned like traditional slot binoculars – this can be rotated in a 180-degree direction, via remote control, to face the sun, seascape or the bright lights of Eastbourne Pier, ‘reacting’ to daily life around it.

At the promenade end of the hut, there is a timber clad entrance door with an overhang formed by the cantilevered daybed inside. This cantilever has 2 porthole windows and an external shower head. The adaptability of the Spy Glass allows the hut can be used as a private beach hut.

© Francesco Russo
© Francesco Russo

JaK Studio set about designing the beach hut using a combination of robust nautical materials. The hut sits on a heavy-duty vehicle turntable which enables it to rotate from east to west. The Spy Glass measurements are based on a traditional beach hut, with typical dimensions of 2 meters wide x 3 meters long x 3 meters high.

© Francesco Russo
© Francesco Russo
Structure Axonometric
Structure Axonometric
© Nick Kane
© Nick Kane

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Spy Glass / JaK Studio" 07 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884981/spy-glass-jak-studio/> ISSN 0719-8884
© Nick Kane

‘猪鼻子’旋转小屋 Spy Glass / JaK Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.