the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. Lithuania
  5. DO ARCHITECTS
  6. 2016
  7. Lifeguard Station with Amphitheater / DO ARCHITECTS

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Lifeguard Station with Amphitheater / DO ARCHITECTS

  • 03:00 - 6 December, 2017
Lifeguard Station with Amphitheater / DO ARCHITECTS
Lifeguard Station with Amphitheater / DO ARCHITECTS, © Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

© Norbert Tukaj © Norbert Tukaj © Norbert Tukaj © Norbert Tukaj + 17

  • Reconstruction Project Architects

    Gilma Teodora Gylytė, Algimantas Neniškis, Karolina Čiplytė, Aurimas Baužys, Domantas Baltrūnas
  • Original Design

    Algirdas Sviderskas (1984)
  • More Specs Less Specs
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Text description provided by the architects. In this wild and vulnerable landscape, battered by constant winds, a small structure provides refuge in the dunes. Overlooking the sandy Baltic shoreline, this once brutally monofunctional and closed object has been delicately deconstructed into a light and inviting public gathering space - a unique sunset viewpoint on Lithuania’s Curonian Spit.

Before. Image © Norbert Tukaj
Before. Image © Norbert Tukaj

The station’s newly perforated lower level frames an approaching eye’s view of the sea, a juxtaposition to the panoramic window sheltering lifesaving facilities on the upper floor of the structure. Below, a ground level cafe/bar spills out onto a timber amphitheater stepping down towards the shore. This new public space blurs the line between inside and outside, open and closed, locals and visitors and expands the possibilities for enjoying the stunning surroundings of the beach.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
Plan
Plan
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The station has been stripped, revealing its honest, concrete structural surface. Its crisp faces and sharp corners strike a distinct contrast between the station’s clean white lines and the grass covered dunes and ever changing sky, reflecting the constantly shifting atmosphere and light of the Curonian Spit.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Lifeguard Station with Amphitheater / DO ARCHITECTS" 06 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884863/lifeguard-station-with-amphitheater-do-architects/> ISSN 0719-8884
© Norbert Tukaj

海边最美的守护者:Lifeguard / DO ARCHITECTS