the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. VTN Architects Creates Airtight Bamboo Pavilion in Xiamen

VTN Architects Creates Airtight Bamboo Pavilion in Xiamen

VTN Architects Creates Airtight Bamboo Pavilion in Xiamen
VTN Architects Creates Airtight Bamboo Pavilion in Xiamen, Night View rendering. Image Courtesy of VTN Architects
Night View rendering. Image Courtesy of VTN Architects

VTN Architects has revealed the design of the Ting XI Bamboo Pavilion in Xiamen, China, as construction on the project nears completion.

Located on a forested site near the center of the coastal city of Xiamen, VTN Architects selected their signature material, bamboo, to create a flexible interior space capable of hosting a variety of events. 

Interior rendering. Image Courtesy of VTN Architects Day View rendering. Image Courtesy of VTN Architects Day View rendering. Image Courtesy of VTN Architects Construction in progress. Image Courtesy of VTN Architects + 11

Interior rendering. Image Courtesy of VTN Architects
Interior rendering. Image Courtesy of VTN Architects

The bamboo pavilion is constructed from 14 bamboo columns spaced 8 meters apart and supporting a 14 meter wide roof spanning the edge of the eaves on either side. As the columns rise, the bamboo fans out dramatically in four directions, creating the impression that the interiors have been hollowed out from a thick mass. 

“The gabled roof, which has a maximum height of 6.4m, allows natural light to permeate inside and provides a pleasant atmosphere to this dynamic room,” explain the architects. “The gently curved interior form lets people experience the layered frame structures, which further the user perception of the depth of the space.”

Day View rendering. Image Courtesy of VTN Architects
Day View rendering. Image Courtesy of VTN Architects
Day View rendering. Image Courtesy of VTN Architects
Day View rendering. Image Courtesy of VTN Architects

Behind the public area, a triangular shaped brick building houses back of house functions such as the restrooms, kitchen, staff room and storage. This second pavilion is compactly designed, sit ting completely beneath the eaves of the bamboo pavilion to allow the main structure to take center stage.

In many of VTN’s bamboo projects, interiors are left open to the elements, but for the Ting Xi pavilion, the space was required to be air-conditioned. This demanded a unique solution from the architects: the installation of arch-shaped glass panels between the columns and walls that matched the natural curving of the structural bamboo. Mullions and partitions composed of bamboo, rubber sheets and a thatch finish connect the glass to the columns, allowing the building to be completely airtight.

Construction in progress. Image Courtesy of VTN Architects
Construction in progress. Image Courtesy of VTN Architects
Construction in progress. Image Courtesy of VTN Architects
Construction in progress. Image Courtesy of VTN Architects
Construction in progress. Image Courtesy of VTN Architects
Construction in progress. Image Courtesy of VTN Architects

The bamboo used in the project has been treated with a sustainable traditional Vietnamese technique to naturally improve the quality and durability of the material. Vernacular bricks from the region were selected for the back of house pavilion, allowing the building the sit harmoniously within its context.

Construction on the Ting Xi Bamboo Pavilion is currently nearing completion, with realization expected by the end of 2017.

News via VTN Architects

Floor Plan. Image Courtesy of VTN Architects
Floor Plan. Image Courtesy of VTN Architects
  • Architects

  • Location

    Xiamen, Fujian, China
  • Principal Architect

    Vo Trong Nghia
  • Project Architects

    Hidetoshi Sawa, Le Phuong Uyen, Nguyen Van Thien
  • Client

    XIAMEN JUN HAO REAL ESTATE DEVELOP CO.,LTD
  • Bamboo Contactor

    VTN architects (Vo Trong Nghia Architects)
  • Site Area

    1,150 square meters
  • Area

    480.0 m2

View the complete gallery

Cite: Patrick Lynch. "VTN Architects Creates Airtight Bamboo Pavilion in Xiamen" 04 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884816/vtn-architects-creates-airtight-bamboo-pavilion-for-restaurant-in-xiamen/> ISSN 0719-8884
Night View rendering. Image Courtesy of VTN Architects

武重义‘厦门汀溪竹展亭’即将建成,抢先看设计方案!