the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Canada
  5. Harry Gugger Studio
  6. 2017
  7. The Exchange / Harry Gugger Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Exchange / Harry Gugger Studio

  • 17:00 - 15 December, 2017
The Exchange / Harry Gugger Studio
The Exchange / Harry Gugger Studio, Courtesy of Credit Swiss
Courtesy of Credit Swiss

Courtesy of Credit Swiss Courtesy of Credit Swiss Courtesy of Harry Gugger Studio Courtesy of Credit Swiss + 17

  • Architects

  • Location

    Vancouver, BC, Canada
  • Local Architect

    Iredale Architecture
  • Area

    40200.0 m2
  • Project Year

    2017
Courtesy of Credit Swiss
Courtesy of Credit Swiss

Text description provided by the architects. Surrounded by water and framed by mountains, the unique urban cityscape of Vancouver’s downtown is defined by its spectacular natural setting.

‘The Exchange’ is located in the heart of this downtown area. As one of a select few new, high density, office developments in the city’s central business district this new tower will bring valuable diversity, revenue and jobs to the neighbourhood and to the city as a whole.

Before. Image Courtesy of Credit Swiss
Before. Image Courtesy of Credit Swiss

The design rationale for the new ‘Exchange’ tower is entirely derived from its surrounding context and environment; in particular the existing Old Stock Exchange building, which is to be preserved and rehabilitated on the site. This refined, handsome and elegant building has facades of carefully composed vertical pilasters that are designed both to best accentuate its height and at the same time ground the building within the streetscape of the city.

Elevations
Elevations

The new tower does not attempt to dominate or compete with this prominent original building but rather to successfully work together with it in order to create an overall composition that looks at once to Vancouver’s future without obscuring its past.

Courtesy of Credit Swiss
Courtesy of Credit Swiss

By both breaking up the mass of the tower over its entire height and by recessing its bulk from the perimeter of the site above the Old Stock Exchange, the new building allows the existing structure to fully define the streetscape, retaining and confirming its proud position within the heart of Vancouver’s downtown.

Section
Section

As the form of the tower retreats lower down to better define the original form and independence of the Old Stock Exchange, it consequently grows higher above to maximize its potential on the site. Here at the upper, more valuable floor levels, the tower steps out in two directions to provide larger, more efficient floor plates. These steps consequently create terraces on the tower’s sides that are optimally positioned to exploit the best views of the surrounding city and the dramatic panorama of the mountains beyond.

Courtesy of Harry Gugger Studio
Courtesy of Harry Gugger Studio

The stratification and stepping of the tower’s form, coupled with the chamfering of its corners both reduces its overall bulk and impact on its neighbours and leaves the Old Stock Exchange building as the single-largest element on the site, emphasizing its presence within the city centre.

South Elevation
South Elevation

Restricted from creating a strong intervention on this skyline, ‘The Exchange’ instead looks to create a distinctive icon within the space of the city itself. Viewed from the street, its cantilevered form creates a unique identity for the tower at the centre of Vancouver’s business district. Seen in-the-round ‘The Exchange’s’ form is different from all angles yet remains identifiably the same coherent structure, clearly distinct from its neighbour’s and further pronouncing its individuality and historical pedigree.

Courtesy of Credit Swiss
Courtesy of Credit Swiss

A respect for the architectural and significant social heritage of this original building is also paramount to the origins and identity of the tower’s façade design. The strongly vertical nature of the Old Stock Exchange’s façade is echoed in the elegant pinstripe of the tower’s external aluminium mullions. This unified system responds to the solid pilasters of the Old Stock Exchange Building that is to be retained on the site whilst accentuating the verticality of the tower itself, defining a more uniform and slimmer overall appearance of the building from all orientations.

Plans
Plans

The vertical mullions perform a further function, shading the building envelope and significantly reducing its cooling load requirements. Their passive screening effect also greatly improves the visual privacy between the tower and its immediate residential neighbour, Jameson House.

Harry Gugger Studio in collaboration with Iredale Group Architecture.

Courtesy of Harry Gugger Studio
Courtesy of Harry Gugger Studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Harry Gugger Studio
Office
Cite: "The Exchange / Harry Gugger Studio" 15 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884637/the-exchange-harry-gugger-studio/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Credit Swiss

“The Exchange”办公大楼,旧政权中心的现代回应 / Harry Gugger Studio