the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retirement
  4. Sweden
  5. Kjellander Sjöberg
  6. 2017
  7. Elderly Care Skärvet / Kjellander Sjöberg

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Elderly Care Skärvet / Kjellander Sjöberg

  • 05:00 - 28 November, 2017
Elderly Care Skärvet / Kjellander Sjöberg
Elderly Care Skärvet / Kjellander Sjöberg, © Max Plunger
© Max Plunger

© Max Plunger © Max Plunger © Max Plunger © Max Plunger + 14

  • Architects

  • Location

    Växjö, Sweden
  • Architects in Charge

    Lena Viterstedt, Ola Kjellander
  • Area

    5500.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Team

    Sanna Taune, Andreas Nordström, Charlotte Fredriksson, Saki Azodi, Iselin Marie Johansen, Martin Kraft
  • Client

    Skanska
  • More Specs Less Specs
© Max Plunger
© Max Plunger

Text description provided by the architects. The elderly care is a part of the city block Skärvet, which is the starting point of Bäckaslöv, a new urban district in Växjö being developed along the railway connecting the city centre to the lake Norra Bergundasjön. The L- shaped building is the first phase and the cornerstone of the city block, offering mixed forms of tenure around a spacious, shared courtyard.

Model
Model

Common areas with good light conditions
The layout organisation is based on arranging all common and neutral areas into a central hub with individual departments located in each respective wing. The core of each department is its dining and living room, an open space reaching from façade to façade. Its large windows and tall ceiling heights provide great daylight conditions.

© Max Plunger
© Max Plunger
Plan
Plan
© Max Plunger
© Max Plunger

Spaces for social interaction
The common functions comprise an assembly hall, a conservatory, physiotherapy facility and a greenhouse on the rooftop with a view over the shared courtyard and the green recreation space.

© Max Plunger
© Max Plunger

Lively façades
The design and configuration are strongly linked to the construction process. The variation in the façade is rationally achieved by using more joints than façade elements and by combining four sections of different types of tile patterns. The overall design thus resembles a textile pattern or a crocheted table cloth. Entrances, windows and roofs are accentuated by copper-coloured metal sheets, adding warmer tones. The building is designed to achieve LEED Platinum certificate and Skanska’s top level environmental classification.

© Max Plunger
© Max Plunger
© Max Plunger
© Max Plunger

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Elderly Care Skärvet / Kjellander Sjöberg" 28 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884368/elderly-care-skarvet-kjellander-plus-sjoberg-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.