the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Malaysia
  5. Fabian Tan Architect
  6. Knikno House / Fabian Tan Architect

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Knikno House / Fabian Tan Architect

  • 00:00 - 24 November, 2017
Knikno House / Fabian Tan Architect
Knikno House / Fabian Tan Architect, © Ceavs Chua
© Ceavs Chua

© Ceavs Chua © Ceavs Chua © Ceavs Chua © Ceavs Chua + 43

© Ceavs Chua
© Ceavs Chua

Text description provided by the architects. This semi-detached house was rebuilt for a young family on a 60’ x 90’ piece of land. Laid out over two different levels, the lower section of the plot houses the car porch with a ramp and staircase, connecting it to the home which sits on the higher land area. The house consist of a single-storey open living space, which intersects perpendicularly to a 2-storey building with closed private rooms.

© Ceavs Chua
© Ceavs Chua
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ceavs Chua
© Ceavs Chua

The dominant longitudinal upper floor from the front to the rear is a gabled form inspired by the client's request for a modern interpretation of a barn. Its façade is made from modular grey concrete blocks, which in contrast with the predominantly white ground floor accentuates weight.

Section
Section

Upon entry, a corridor takes you immediately into the house with a choice of going to specific areas without walking through other spaces. On the left is the open linear living areas which expresses continuity through its inverted gabled timber ceiling that seeks to add warmth. This voluminous space opens itself through the front garden that shields the road view and the rear with a black koi pond & lounge decking. To add to this, it is also visually connected to the first floor corridor that serves as the entryway to the bedrooms. This creates a tranquil, bright and an unobstructed cross ventilated space.

© Ceavs Chua
© Ceavs Chua

The plan is ‘T’ shaped and creates precise experiences with the exterior and interior through a series of spatial geometry and symmetry.  It is difficult to describe this home in a simplistic sense as its parts seem to mesh with each other, giving multiple repeated descriptions of spaces but hopefully, it will speak for itself in clarity to the present listener.

© Ceavs Chua
© Ceavs Chua
Cite: "Knikno House / Fabian Tan Architect" 24 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884165/knikno-house-fabian-tan-architect/> ISSN 0719-8884