the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Atelier Général
  6. 2017
  7. The Rock / Atelier Général

The Rock / Atelier Général

  • 09:00 - 23 November, 2017
The Rock / Atelier Général
The Rock / Atelier Général, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 19

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. Built on the slope of Mount Shefford, the residence bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The initial idea for this project was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence. Entering the site from below, we see a black volume that seems to emerge from the slope and detach itself from the surrounding vegetation. Its dark truncated shape echoes the rocky projections that inhabit the site. The living areas, located upstairs, offer the occupant an intimate relationship to the site, a level access to a wild and untouched nature via a large terrace profiled to the topography. At the other extremity, the house rises above the void, allowing an atmospheric point of view towards the treetops.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Adrien Williams
© Adrien Williams

A utility space sheltered by the projection of the upper floor gives access to the residence. From there, a wooden staircase leads to the main floor, where the spaces flow freely under a flat, floating roof, showing a laminated wood structure. An inner course circulates from room to room, following the outer walls. The walls open at the end of each axis to offer a view of the surrounding trees, creating the feeling of being both protected under the wooden roof and immersed in the forest.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The kitchen, finished in white pine veneer, is framed by two parallel white blocks that form an indirect link with the adjoining dining room. This space opens completely onto the ascending slope and dialogues with the boulder located nearby, integrated into the terrace. In continuity with the master bedroom, the ambulatory circuit continues along the periphery of the space occupied by the bathroom, at the heart of which a bath-shower block faces a huge window, placing the user in intimacy with the forest. Nested between this space and the living room, the triangular-shaped veranda opens onto a leafy cover, a nest perched in the hollow of the landscape. Like the house as a whole, a refuge both anchored and aerial.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

Cite: "The Rock / Atelier Général" 23 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884138/the-rock-atelier-general/> ISSN 0719-8884