the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Australia
  5. Plus Architecture
  6. 2017
  7. Gravity Tower / Plus Architecture

Gravity Tower / Plus Architecture

  • 17:00 - 22 November, 2017
Gravity Tower / Plus Architecture
Gravity Tower / Plus Architecture, © Jaime Diaz-Berrio
© Jaime Diaz-Berrio

© Nicole England © Nicole England © Jaime Diaz-Berrio © Jaime Diaz-Berrio + 15

  • Structural

    Mordue Eng
  • Mechanical

    Lucid Eng
  • Electrical

    Refer Mech
  • Fire Services

    Olsson Fire
  • Building Surveyor

    Checkpoint
  • Acoustics

    Acoustic Logic
  • Environmental Auditor

    Peraco
  • More Specs Less Specs
© Jaime Diaz-Berrio
© Jaime Diaz-Berrio

Text description provided by the architects. Located on a prominent intersection in South Melbourne, this 29 level apartment building is the first completed project of the significant urban renewal precinct of Fishermans Bend. The site is bound by post-industrial landmarks, large scale infrastructure and the city centre to the north and fine grain 19th century residential fabric to the south.

© Nicole England
© Nicole England

The initial response was informed by the challengingly small size of the site. An urban design strategy led by Melbourne’s famous laneways enabled the tower to be built on the southern boundary with zero setback. The building composition and planning is a direct articulation of this initial strategy; Podium, concrete Spine and glazed Lantern.

Typical Floor Plan
Typical Floor Plan

The Lantern houses the majority of the dwellings and is highlighted by the 70m high brise soleil protecting the residents from the harsh Australian summer afternoon sun. The chevron super graphic pattern speaks to the speed and scale of the macro size of the freeway and city vista beyond. The scale and motion of this articulated pattern flows and changes depending on the viewer’s location, presenting a new interaction from every angle. However, experienced from the pedestrian scale the metal louvres visually dissolve and talk to the patchwork jumble of the established residential neighbourhood to the south.

© Nicole England
© Nicole England

The spine, holding the elevator core and two-bedroom apartments at each side, rises in contrast to the angled louvres of the lantern. To foster a sense of community, the top of the spine houses a series of communal spaces including cinema, dining, lounge, spas and bbq areas.

Elevations
Elevations

The Podium has a ground level restaurant, resident’s entry lobby and the carpark entry. Much of the precinct has some level of flood risk. In this case the buildings inhabited spaces are required to be 1.5m above street level to mitigate flooding. This has led to innovations such as the use of carpark flood barriers and a sacrificial internal flood zone within the building.

© Jaime Diaz-Berrio
© Jaime Diaz-Berrio

From the outset the project was designed to question what a vernacular apartment building should look like, respond to and feel like to live in. The Gravity apartment tower is light filled, airy and responsive to its location and climate. It supports its residents with generous communal facilities and sheltered private spaces to retreat to.

© Nicole England
© Nicole England
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Gravity Tower / Plus Architecture" 22 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884061/gravity-tower-plus-architecture/> ISSN 0719-8884