the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Studio Wills + Architects
  6. 2017
  7. #6 / Studio Wills + Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

#6 / Studio Wills + Architects

  • 13:00 - 19 November, 2017
#6 / Studio Wills + Architects
#6  / Studio Wills + Architects, © Beton Brut
© Beton Brut

© Beton Brut © Beton Brut © Beton Brut © Beton Brut + 19

    © Beton Brut
    © Beton Brut

    #6 is an A&A (Additions and Alterations) to an existing pair of semi-detached houses in the eastern part of Singapore. This pair of houses, 'mirrored' along a shared party-wall, came into stark contrast in scale when one of the pair was rebuilt, dwarfing its other half. This spurred the owner of the other half to rebuild their house.

    Diagram - Existing
    Diagram - Existing
    Diagram - Permissible
    Diagram - Permissible
    Diagram - Proposal
    Diagram - Proposal

    Planning Guidelines allow houses of 2 storeys and an attic with a permissible aggregate height of 13.1 m (4.5+3.6+5). As the guidelines are imposed on all houses within the neighborhood, every house will be of the same height if they are built to what is permissible. The design objective to make the house appear taller than what is permissible thus became the starting point of #6.

    © Beton Brut
    © Beton Brut

    The permissible building volume is sliced by large canopies, with floor lines masked behind ‘bands’ of ventilation blocks formed by the amalgamation of clerestory windows and parapet walls in this building material, resulting in a house with multiple stacked volumes. The placement of ventilation blocks of diminishing sizes from the largest modules within the lowest 'band' to the smallest modules in the topmost 'band', accentuates the building height through false perspectives.

    © Beton Brut
    © Beton Brut

    Ventilation blocks and deep overhangs, formed by large canopies, are common building material and element in this region evolved from a response to the climatic conditions. Their unique deployment in #6, results in a house which also appears like a sculpture rising amongst the 'Sea of Houses' in the neighborhood.

    © Beton Brut
    © Beton Brut
    Cite: "#6 / Studio Wills + Architects" 19 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883793/number-6-studio-wills-plus-architects/> ISSN 0719-8884