the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Moloney Architects
  6. 2017
  7. Two Halves / Moloney Architects

Two Halves / Moloney Architects

  • 19:00 - 15 November, 2017
Two Halves / Moloney Architects
Two Halves / Moloney Architects, © Christine Francis
© Christine Francis

© Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis + 19

  • Owner Builders

    Sam & Sarah
  • Structural Engineers

    TGM
  • Joinery Fabricators

    Wood Beast
  • Steel Fabricators

    Wadefab
  • Timber Windows

    Townsend Joinery
  • More Specs Less Specs
© Christine Francis
© Christine Francis

Text description provided by the architects. Two Halves House is Moloney Architects’ latest residential project. A family home that responds to its clients’ sociable living style, as well as its beautiful bushland surrounds. Named for its split monolithic architectural form, Two Halves house is distinguished by two pavilions that appear to stand alone, but in fact live hand-in-hand.

Section 02
Section 02

“The clients wanted their internal living spaces to have a strong connection to the bush surrounds, while also providing them with privacy and a sense of seclusion,” said Moloney Architects Principal, Mick Moloney. The resulting Two Halves design addresses these dual requirements by simultaneously dividing and connecting; separating the ‘public’ open-plan living zone from the privacy and quiet seclusion of its neighbouring sleeping and bathing quarters.

© Christine Francis
© Christine Francis

“The two pavilions essentially distinguish the functions of the house, splitting the public and private zones to give the main living spaces the best views and natural light access,” said Moloney.

Plan
Plan

Forming the centre of the open living zone is the kitchen with connecting ‘conversation space’ – a communal zone designed for milling and conversing while still feeling a part of the kitchen action. “This space is an extension of a friendly catch-up sitting on stools in the kitchen. We wanted to promote that encounter and extend it beyond the island bench” said Moloney.

© Christine Francis
© Christine Francis

Heightening that connection between the kitchen, living and dining spaces is a purpose-built, low-set bench seat that runs around the room. Guests and inhabitants alike have numerous opportunities for intimate chats and casual, comfortable sit-downs.

© Christine Francis
© Christine Francis

Located in the adjoining pavilion are the bedrooms and bathrooms. A series of cellular spaces that are minimal in nature, yet intimate and cosy. “Where the public zones are open-plan and outward facing, the bedroom and bathing quarters are designed to be compartmentalised and private. It also reveals something of the clients, in that they value time spent together and were looking to create a living environment which was at once sociable and welcoming, while also offering solace and seclusion,” said Moloney.

© Christine Francis
© Christine Francis

In designing the interiors, Moloney Architects has applied a uniform birch-faced plywood finish throughout. Warm and tactile to touch, the singular use of plywood reinforces the monolithic form of the interior’s angled ceilings. “It’s an important form gesture that expresses the sculptural nature of the interior architecture, and accentuates the warm heart of the space,” said Moloney. The result is a textural interior that exists as a sculptural expression in its own right.

© Christine Francis
© Christine Francis

View the complete gallery

About this office
Moloney Architects
Office
Cite: "Two Halves / Moloney Architects" 15 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883544/two-halves-moloney-architects/> ISSN 0719-8884