the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Poland
  5. Beczak / Beczak / Architekci
  6. 2017
  7. CWA House / Beczak / Beczak / Architekci

CWA House / Beczak / Beczak / Architekci

  • 09:00 - 21 November, 2017
CWA House / Beczak / Beczak / Architekci
CWA House / Beczak / Beczak / Architekci , © Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski

© Jan Karol Gołębiewski © Jan Karol Gołębiewski © Jan Karol Gołębiewski © Jan Karol Gołębiewski + 20

© Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski

Text description provided by the architects. This house, located in Owczarnia, a village near Warsaw, to a large degree owes its form to its owners, who, wanting a personalized, unique look, agreed to a spatial composition that departed from that of the archetypal home. The result was a building they came to call "the sarcophagus," "the battleship" or "the crystal."

© Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski

Its asymmetrical roof consists of four planes of differing slopes covered in graphite panels that flow down into the northern and eastern walls, creating a seamless shell. The southern and western walls were finished with wooden boards that join with the wooden surface of the terrace, together becoming one compositionally inseparable part in this interlocking form.

© Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski

The home’s ultimate geometry reflects the functional considerations of its design. The ridge of the roof sweeps up from the ground floor to the upper story, making each subsequent room able to take advantage of a higher ceiling. The space thus created above the children’s rooms was used for mezzanines, that above the utility area became a storage space and additional storage room also opened up over the bathroom and closet. Walking the hall, one sees the asymmetrical gable of the roof soaring upward, braced by ever higher girders. The roof hits its peak height above the upstairs rooms. Having mounted its summit, it then rumbles rapidly downward, creating very rich interiors in terms of their structural variety. This descent halts in the far corner of the living room, where an exposed roof truss marks its lowest point. The crescendoing ceiling heights and geometrically-varied girders create interiors that take on a sense of dynamism and lack of repetition.

© Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski

A crucial design consideration was to let the maximum amount of light into the living room, which was thus situated in the sunniest part of the plot. Its long horizontal window catches the noonday sun, while its high vertical windows welcome the sunset.

© Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski

The ground floor contains a living room, dining room and kitchen, as well as an office and a sleeping area for the children consisting of two rooms and bathroom. The upper floor holds the master bedroom, which has a bathroom and walk-in closet.

© Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski

A freestanding fireplace attached to a long stainless steel pipe was placed in house’s lowest corner, in the living room. The interiors have been left in a very raw state, with their finishings planned to make use of the same materials employed for the core construction, i.e. bricks for the walls and concrete for the floors and ceilings.

© Jan Karol Gołębiewski
© Jan Karol Gołębiewski

View the complete gallery

About this office
Beczak / Beczak / Architekci
Office
Cite: "CWA House / Beczak / Beczak / Architekci " 21 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883542/cwa-house-beczak/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.