the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Oficina Conceito Arquitetura
  6. 2017
  7. VCR House / Oficina Conceito Arquitetura

VCR House / Oficina Conceito Arquitetura

  • 15:00 - 28 November, 2017
VCR House / Oficina Conceito Arquitetura
VCR House / Oficina Conceito Arquitetura, © Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi + 28

  • Collaborators

    Maurício Ambrosi Rissinger, Daniel Dagort Billig, Guilherme Nogueira, Tiago Scherer
  • More Specs Less Specs
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. In this project, a couple asked us to design a house but should it be simple, efficient and low-cost construction. The clients’ lifestyle was extremely important to set the best strategy. She is an agronomist, take care of her garden and condo’s garden. She has an organic garden with delicious foods and spices. She involved and teach the neighborhood with healthy recipes. He cooks an amazing barbecue for friends and clients, because of that he is known as Mr. BBQ. The idea was zoning the house in two blocs: The social area is composed of painted bricks and there is an exposed concrete marquee used as a garage and frontal terrace. In the other volume, with exposed bricks, there is the private and intimate area. Two suites and a sewing atelier. A linear corridor connects both volumes and allows a people flow from the main entrance to the garage and the back garden.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Due to the privileged view, we put back the social area at the corner and leveled the house from the highest part of the terrain. We created an outside wood deck which it relates to the living room that provides an observation area. Next, to the intimate area, we created a linear seedbed. The intention was developed a micro clime with plants and aromatized the rooms with spices and fresh herbs. In addition, in the background of the house, there are stairs to access the green roof above the social volume area. All the residence was built with exposed concrete and eco-bricks. Ecological because it isn’t baked as the traditional. Is made by mixing cement to a sandy soil, compacted and cured under the shadow. A special format and the fitting system provided a reduction of up to 30 % in the expenses.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The electric ducts and the hydraulic system pass inside the holes of the brick, avoiding the breaking of walls. Debris, material wasted and wall- breaking is minimized. We still have solar panels to heat the water used by the residents and capture rainwater for irrigation of the garden. The internal environments were set up by reforming a large part of the furniture existing in the resident’s previous house, always with the assistance and supervision of the OCA. In this way, using sustainable architecture elements and a lot of simplicity, we could connect the lifestyle of the couple with the design of the house. The satisfactory result is visible when we pass through the place and we realize the proper scale that the house has in relation to them and the joy with which they use the created spaces.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

View the complete gallery

About this office
Oficina Conceito Arquitetura
Office
Cite: "VCR House / Oficina Conceito Arquitetura" 28 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883448/vcr-house-oficina-conceito-arquitetura/> ISSN 0719-8884