Firouzmandan House / HAMAAN Studio

Firouzmandan House / HAMAAN Studio

© Hossein Farahani© Hossein Farahani© Hossein Farahani© Hossein Farahani+ 38

Lar, Iran
  • Architects: HAMAAN Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  650
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs Photographs:  Hossein Farahani
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Abbasabad
  • Lead Architects:Behrouz Shahbazi, Mohammad Foroutan
  • Construction:Gholamreza Zargari
  • Structural Engineer:Gholamreza Zargari
  • Mechanical & Electrical Engineer:Farzad Ghanbarzadeh
  • Client:Hadi Firouzmandan
  • City:Lar
  • Country:Iran
More SpecsLess Specs
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani
Volumetry Diagram
Volumetry Diagram

Text description provided by the architects. Firouzmandan house is located in Lar city, with-a-hot-and-humid-climate, which is part of Fars province in Iran. Lar, a historical city in Fars has suffered from an earthquake in 1960; temporary-shelters with saddle-roofs were prepared for the earthquake survivors in the south part of the old city. When the city was rebuilt (based-on-a-grid-plan) the municipality decided to keep temporary-shelters. The new houses were built based on the closed-space to an open-space ratio of 60% to 40%, respectively. This house is designed for Firouzmandan family on a 460 square-meter-site in three levels of underground-floor, ground-floor and first-floor.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

This project is inspired by an Iranian-traditional-housing-pattern called “Chaharsofe” - a pattern in which a small open-space is surrounded by the closed-spaces. The open-space in “Chaharsofe” is relatively smaller than the open-space in a so-called “courtyard pattern”. Furthermore, an additional relatively large open-space is attached to the side of the “Chaharsofe”. This pattern does not only favor the closed-space to the open-space ratio of 60% to 40% regulation but is also more adjusted to the hot-and-humid climate of Lar.

Elevation and Sections
Elevation and Sections
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

The big yard of the house is divided into several small open-spaces providing an easier flow of activities, such as kids playing around the yard, and gathering of the family. These open-spaces are not individual spaces; rather they are linked into each-other to create a collection of them. On-the-other-hand, every single one of these open-spaces connects to a number of closed-spaces so that the interaction between the closed and open-spaces make the house more adaptable to users’ different needs.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Firouzmandan House / HAMAAN Studio" 15 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883331/firouzmandan-house-piramun-architectural-office> ISSN 0719-8884
© Hossein Farahani

Firouzmandan 住宅,伊朗传统建筑形式“Chaharsofe”的当代演绎 / Piramun Architectural Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.