All
Projects
Products
Events
Competitions

Community Centre Altenessen / Heinrich Böll Architekt

Community Centre Altenessen / Heinrich Böll Architekt

© Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer + 22

Essen, Germany
  • Architects Authors of this architecture project Heinrich Böll Architekt
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Gillrath Ziegel- und Klinkerwerke, LIGNOTREND, Rheinzink
  • Lead Architects

    Jolanta Trompeta, Holger Steinmann, Inge Böll
More Specs Less Specs
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. Our architectural concept interprets the new center as a place of community. Central space of the new building is a courtyard which is framed on three sides, which opens to the south, and hence formulates an inviting gesture. The slight twisting of the floor plan from the given order refers to the church and opens a dialogue with the spiritual gathering place of the congregation. The clear shape of the floor plan and the sculptural roof landscape makes the community center a strong solitaire in the wide urban space of the Mallinckrodtplatz. It uses the stage given to demonstrate its importance in the urban realm as place of community next to its large neighbours the church and the hospital. 

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
Floor Plan
Floor Plan
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The outer facade is made of brick referring to the neighbouring church. The inner facade fronting the courtyard is transparent, made of glass and structured by several doors allowing an easy transition between indoor and outdoor in the summer. The corridors are oriented towards the courtyard hence appear open and light. The coming and going, the entrance and exiting through the courtyard and the corridors allows communication and encounter. The three wings of the building host three different uses: the eastern wing hosts the youth area, the northern wing the gathering spaces, and the western wing the office and the charity shop. The layout of the different spaces along the ground floor makes the house barrier free in all areas. 

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Essen, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Centre Altenessen / Heinrich Böll Architekt" 10 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883216/community-centre-altenessen-heinrich-boll-architekt/> ISSN 0719-8884
© Thomas Mayer

德国埃森社区中心 / Heinrich Böll Architekt

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.