the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. BIJL Architecture
  6. 2017
  7. GitarrenHaus / BIJL Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

GitarrenHaus / BIJL Architecture

  • 17:00 - 2 November, 2017
GitarrenHaus / BIJL Architecture
GitarrenHaus / BIJL Architecture, © Katherine Lu
© Katherine Lu

© Katherine Lu © Katherine Lu © Katherine Lu © Katherine Lu + 20

  • Builder

    Stuart Wilson Constructions
  • Cabinetmaker

    Driftwood Joinery
  • Structural Engineer

    Harrison and Morris Consultancy
  • Hydraulic Engineer

    Donovan
  • Furniture

    DesignByThem
  • More Specs Less Specs
© Katherine Lu
© Katherine Lu

Text description provided by the architects. As the property is in a conservation area characterised by the sandstone and masonry dwellings of Walter Burley-Griffin, it was important to celebrate and improve the expression of the existing dwelling and its own masonry construction. 

© Katherine Lu
© Katherine Lu
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Katherine Lu
© Katherine Lu

 Our approach was to deploy a monochromatic colour palette and simplify the material language of the dwelling, so that the existing substantial sandstone lower ground floor and rear volume could be refurbished and brought back to life. This included streamlining the fenestration, which had previously been very fussy and in poor condition, and consolidating the awkwardly shaped deck which has expansive views that were not maximised in the previous arrangement of the dwelling’s key spaces.

© Katherine Lu
© Katherine Lu

Bushfire and maintenance considerations were also required for the property, and as such we retained and repainted the existing painted brickwork, and relined and extended the existing eaves of the roof with stained timber boards, providing a naturalistic warmth to the interface of the dwelling with the external spaces.

© Katherine Lu
© Katherine Lu

View the complete gallery

Cite: "GitarrenHaus / BIJL Architecture" 02 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882809/guitarrenhaus-bijl-architecture/> ISSN 0719-8884