All
Projects
Products
Events
Competitions

Serralves’ Pavilion / fala

Serralves’ Pavilion / fala

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro + 7

Pavillion  · 
Porto, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project fala
  • Area Area of this architecture project
    36.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Design Team

    Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Rute Peixoto, Elisa Sassi, Paulo Sousa
  • Photographs

  • Art

    'Gozolândia' (filme), por Priscila Fernandes
  • Contractor

    J Sousa Teixeira, E&C
  • Client

    Fundação Serralves, Fundação Bienal de São Paulo
More Specs Less Specs
© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

Text description provided by the architects. On the occasion of the 32nd São Paulo Biennial, a temporary art gallery was to be installed in a slopped garden at the Serralves’ Foundation. The brief was vague and open to speculation.

Collages
Collages

A folly, as the word itself suggests, is an extravagant, frivolous or unreal building, thought more for an artistic expression than for functional reasons. The pavilion is, indeed, all of that. Through a polyphonic repertoire, it aims at being both a temple, a temporary construction and a toy, neo-classical and post-modern.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

A rational structure encloses a cubic volume. The understandable metric of the wood elements finds a mismatch in the proportions of the openings and in the apparently arbitrary colours. A plinth erases the relationship with the sloping terrain, claiming for autonomy. Two round black marble elements mark the entrances while a red beam crosses the inner space. Inside, five lounger chairs provide an uncertain sense of domesticity to the otherwise monumental construction.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The folly is a playful combination of pragmatic seriousness and frivolous irony. A composition where each element has its own value, complementing and contradicting each other.

Plans
Plans

Priscila Fernandes’ film about contemplation and leisure found a dialogue with both the park and the light-heartedness of the architecture. Perhaps, the folly was to architectural languages what Priscila’s film is to leisure: a joyful and reflective pastiche…

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Porto, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Serralves’ Pavilion / fala" 03 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882799/serralves-pavilion-fala-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.