the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Esther Vicario Azcona
  6. 2017
  7. AYM House / Esther Vicario Azcona

AYM House / Esther Vicario Azcona

  • 05:00 - 6 November, 2017
AYM House / Esther Vicario Azcona
AYM House / Esther Vicario Azcona, © Josema Cutillas
© Josema Cutillas

© Josema Cutillas © Josema Cutillas © Josema Cutillas © Josema Cutillas + 40

    • Construction Company

      Aricol arquitectura S.L.
    • Technical Architect

      Luis Martínez Almazán
    • Structure Analysis

      Eduardo y Oscar Ingeniería S.L.P
    • Collaborator

      Alberto Vicario
    • More Specs Less Specs
    © Josema Cutillas
    © Josema Cutillas

    Text description provided by the architects. A box Organized around a large central space with a double height through which the eye and the light can pass.

    © Josema Cutillas
    © Josema Cutillas

    The idea underlying the project was to optimize the use of the rooms and create a marked feeling of space. The orthogonal layout of the ground floor is achieved through the use of two large shelving units. The units organize the space, separating and joining the uses at the same time. As a result, in the east-west direction, we have the vital spaces of the home, while the north-south strip separates and divides the serving spaces from the served ones.

    © Josema Cutillas
    © Josema Cutillas
    Plans
    Plans
    © Josema Cutillas
    © Josema Cutillas

    The north façade contains the technical area of the house, the space than provides service to the other rooms. Hence, linked to this façade, we have the horizontal and vertical circulation systems and the installations system. In the south of the home are the rooms and spaces to be enjoyed: the living room, dining room, games area and bedrooms. With this layout, it was possible to organize the space to its full potential and to connect the building´s installations in a simple and coherent way.

    © Josema Cutillas
    © Josema Cutillas

    The corridor on the ground floor is delimited only by the shelving units; it does not have doors. On the first floor, the corridor is the nexus of the entire home, visually connecting the two floors. It features, moreover, a large window at one end so that, on glancing down the corridor, the eye is carried beyond the confines of the house.

    © Josema Cutillas
    © Josema Cutillas

    With regard to the façade design, the openings were positioned according to the energy requirements of each façade and the spaces behind them. You can therefore see smaller openings in the north façade and large ones in the south, where most activity within the home takes place. There is a single adjustable opening in the wets façade where the kitchen is located, thus reducing the energy loss that a larger opening would have caused.

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "AYM House / Esther Vicario Azcona" 06 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882785/casa-aym-esther-vicario-azcona/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.