the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. Portugal
  5. M2.senos
  6. 2017
  7. Where Is The Toilet, Please? / M2.senos

Where Is The Toilet, Please? / M2.senos

  • 02:00 - 3 November, 2017
Where Is The Toilet, Please? / M2.senos
Where Is The Toilet, Please? / M2.senos, © Nelson Garrido
© Nelson Garrido

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido + 29

  • Architects

  • Location

    3830 Ilhavo, Portugal
  • Author Architects

    Ricardo Senos, Sofia Senos
  • Area

    85.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. Toilettes in a cemetery do not seem to be the most appealing projects. Not even for the design brief. Not even for the place. Not even for the budget. Nevertheless, for us, it was exciting! We have been there a few times before and we were always uncomfortable, looking at the floor trying not to stumble in the narrow paths between the great marble stones. So when we were asked to do the rehabilitation of the toilettes (the old building), it was as if it was the first time there. We perceive the hierarchies, the streets, the paths, the square, the church, the entrances and the exits, the trees, the stones, and the green flowerbeds… How beautiful and organized!

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The (old) building was huge and absolutely out of the context, with vast flat roofs that almost touch the chapel. It was a “sacrilege” to see this scenario from the south entrance of the cemetery. All we did was to reduce the size and to summarize the information. An abstract exercise to create an abstract object: no doors, no windows, no sheds or porches. The idea of using ceramic tile coating came naturally. And it was evident: the ceramic tiles had to be green. The object should be more related to the natural elements, and less with the constructed ones, highlighting the church that is so closeby. To achieve this, to create a uniform and neutral object, the ceramic tile must coat the entire building, from the facades to the rooftop. But then comes the reality: technical and economic reality – and rightly so!

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
Demolition/Reconstruction
Demolition/Reconstruction
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The workers did not know how to do it. And the time schedule? Was it expensive? The design solves everything! We add some plasters to optimize the stereotype of the tiles and to reduce the technical difficulties. A teamwork! Through the two extracted mass on the facades, we get in the building. On the south side, we access the new facilities for supporting the cemetery workers staff. The main entrance is from the north and takes us to the central space, inside the building, but with exterior features, pointed out by the natural light and the Portuguese Pavement on the floor (the sidewalks that surround the building continuity). Here, there are the washbasins and is a space that works for a pivotal area, between the female, male and accessible facilities.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

This is a building without technology, which means that is the wind (strengthened by the north-south orientation) that dehumidifies and renews the air. Sating on the pre-existing walls we have a timber roof truss with a white glaze. All the interiors are white and have natural lighting through skylights, which reinforces luminous comfort. The marble washbasins match with the outdoor objects of the cemetery. The candle burner is a sturdy and resistant piece made of black painted iron despite the delicate design. As a whole, these two objects reinforce the hierarchical network of the cemetery, not ceasing to be, of the scale and synthetic unit, plus one of its "salt and pepper shakers".

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
M2.senos
Office
Cite: "Where Is The Toilet, Please? / M2.senos" 03 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882737/where-is-the-toilet-please-menos/> ISSN 0719-8884
© Nelson Garrido

请问卫生间在哪? / M2.senos