the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Miriam Torres Marcos
  6. 2015
  7. B114 House / Miriam Torres Marcos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

B114 House / Miriam Torres Marcos

  • 09:00 - 4 November, 2017
B114 House / Miriam Torres Marcos
B114 House / Miriam Torres Marcos, © Jorge Taboada
© Jorge Taboada

© Jorge Taboada © Jorge Taboada © Jorge Taboada © Jorge Taboada + 17

  • Architects

  • Location

    San Pedro Garza García, Mexico
  • Collaborator Architect

    Luis Loya
  • Design Team

    Jesus Villarreal, Rossana Martinez
  • Area

    418.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Jorge Taboada
© Jorge Taboada

Text description provided by the architects. With 6 family members, the original house spaces were no longer enough for the owners. Nevertheless, with the continuous rise in house prices in the recent years, the clients decided to remodel their current home. In its original state, the house presents a deficit in interior spaciousness and natural light. Therefore, as an important requirement for the refurbishment proposal, the intentions were to provide the family with spacious and pleasant living spaces. This was accomplished by carrying out an extension of the original project, as well as a new reconfiguration of its spaces. The design approach emphasized the need of creating open and well-illuminated spaces.

© Jorge Taboada
© Jorge Taboada
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Jorge Taboada
© Jorge Taboada

The lower level is made up of continuous open spaces which maintain a clear relationship with the external environment through two terraces. By creating a connection between the public spaces throughout indoor and outdoor places, a flexible space is created which is ideal for social events. Spaces such as the kitchen and the barbecue area are simply divided by a glazing wall which can be opened so that both areas can complement each other.

Sections
Sections

As for the use of colors and materials, the decision to use light colors influenced in generating the feeling of spacious areas. On the ground floor, marble plates with a cream sand finish were used in the interior floors which extend through the exterior terraces, thus reinforcing the relationship between interior and exterior spaces. The upper level includes smooth colored wood floors, which aims to reflect fresh and clear illuminated spaces.

© Jorge Taboada
© Jorge Taboada

View the complete gallery

About this office
Cite: "B114 House / Miriam Torres Marcos" 04 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882657/b114-miriam-torres-marcos/> ISSN 0719-8884
© Jorge Taboada

B114 住宅 / Miriam Torres Marcos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.