the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. DP+HS Architects
  6. 2016
  7. R+E House / DP+HS Architects

R+E House / DP+HS Architects

  • 22:00 - 30 October, 2017
R+E House / DP+HS Architects
R+E House / DP+HS Architects, © Don Pieto
© Don Pieto

© Don Pieto © Don Pieto © Don Pieto © Don Pieto + 24

© Don Pieto
© Don Pieto

Text description provided by the architects. Located in a residential area in West Jakarta, Indonesia, this house occupies a 300 sqm plot of land. Inhabited by a small young family with 2 kids, it was made with careful attention to owner’s family activities during the course of the day. Don Pieto and Henny Suwardi of DP+HS Architects emphasize interlocking space to connect different activities between spaces.

2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

This young family had used to spend most of their time together in a relatively small house where every room and every activity are linked together. When they decided to build their new home on a much larger plot of land, the design goal is to maintain the bond that has been naturally formed over the years, and translate it into space which connects each other -- the interlocking space.

© Don Pieto
© Don Pieto

The basic idea is to create an unobstructed space consists of living room, dining room. and pantry, that goes all the way to the backyard. The 'floating box' above the dining room serves as an activity room with a large opening to maintain the relation between vertical space. The master bedroom is located on the other side, and also facing directly to the living room void, so the parents could watch the kids when they play in the living room and in the activity room as well.

Section
Section

The living room at the center serve as a connector which connects different vertical and horizontal spaces and activities. Big and tall glass partition facing the main road was used to illuminate the entire room. Air outlets are placed below the glass roof upside the stair area, its purpose is to draw the hot air out of the building and trigger the cross-ventilation system.

© Don Pieto
© Don Pieto

Different type of finishing material is applied to define different rooms and different activities. The living room used a white painted exposed brick on the wall to give light texture and casual look for gathering activity, while also helps illuminate the whole space. The ‘floating box’ which serve as an activity room, used tiles on the wall, which arranged in a certain pattern to emphasize the whole floating box and the activity inside. Meanwhile, the master bedroom’s wall used a natural stone with darker color to put an accent in this relatively huge and light space.

View the complete gallery

About this office
DP+HS Architects
Office
Cite: "R+E House / DP+HS Architects" 30 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882422/r-plus-e-house-dp-plus-hs-architects/> ISSN 0719-8884
© Don Pieto

屋中屋,在室内赏建筑立面 R+E House / DP+HS Architects