the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. United Kingdom
  5. Wright & Wright Architects
  6. 2017
  7. Longwall Library - Magdalen College / Wright & Wright Architects

Longwall Library - Magdalen College / Wright & Wright Architects

  • 13:00 - 30 October, 2017
Longwall Library - Magdalen College / Wright & Wright Architects
Longwall Library - Magdalen College / Wright & Wright Architects, © Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

© Dennis Gilbert © Dennis Gilbert © Dennis Gilbert © Dennis Gilbert + 18

  • Client

    Magdalen College
  • Structural Engineer

    Alan Baxter & Associates
  • M&E consultant

    Max Fordham
  • QS

    Gardiner & Theobald
  • CDM Coordinator

    Gardiner & Theobald
  • Main Contractor

    Stepnell
  • More Specs Less Specs
© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

Text description provided by the architects. Wright & Wright Architects’ reworking of a Grade II* listed building, is a radical reinvention of the concept of a library. 

As a starting point, the practice considered the history of the scholar in his study and in particular the way in which learning environments have adapted significantly over time, in terms of academic practice, from the monastic tradition, to the development of subjects beyond the humanities, to the arrival of the printed book, through the Reformation and, currently, into the digital age. The diversifying resources of the academic library require anchoring and physical embodiment. When the printed book was invented, libraries adapted and endured as places in which to house knowledge. This project brings together digital technology, hard-copy media, a visually stimulating setting and proximity to one’s peers within an architecture that gives powerful expression to its academic context.

Section
Section

This imaginative scheme – a recipient of a 2017 RIBA National Award and winner in the ‘Heritage’ category of the 2017 American Architecture Prize – takes the form of a giant inhabited bookcase inserted within the historic shell of the original building by JC Buckler in 1851, subsequently converted into a library in 1930 by Giles Gilbert Scott. The new insertion, together with a plinth-like extension into the quad, creates accommodation for 120 readers, as well as group working areas, seminar spaces, staff facilities and storage for 3,200 linear metres of shelving.

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

The project presented significant technical challenges: the roof of the existing building leaked, a floor plate cut across windows, blocking light and ventilation, accessibility was limited and the building suffered from noise and air pollution, with overheating in summer and freezing temperatures in winter.

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

The project is pioneering in terms of sustainable design and engineering – a passively controlled library in an adapted 19th-century listed building. The environmental strategy: utilises existing thermally massive stone walls; restores the windows to their full height; introduces air through low-level windows; opens up the original eaves ventilation, chimneys and spiral staircase; introduces opening roof-lights concealed behind the parapet; adds insulation to the roof and beneath the floor; introduces secondary glazing carefully composed behind the existing glazing; ensures that the new-build part of the building has manually-operated cross-ventilation with BMS high-level control; integrates small, low-energy heaters at readers’ feet; and incorporates LED lights and user-controlled PIR to improve efficiency.

Type Floor Plan
Type Floor Plan

Recent warm-year temperatures were analysed, which led to a non-interventionist strategy for cooling. Thermal modelling of the building with new openable roof-lights highlighted the few term-time hours when the building should exceed 24° centigrade. A borehole was driven and connections made to the plant room so passive cooling could be retrofitted if climate change worsens conditions in the future.

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

The Victorian architecture of the host building has been meticulously restored, including the entire re-laying of the roof-tiles in local Cotswold Stone over new insulation.  The landscaping – with its lush planting and elegant stone seating – makes this a quad unlike others in Oxbridge, a formerly neglected corner of the campus which has been transformed into an outdoor common room where students can dwell.

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Longwall Library - Magdalen College / Wright & Wright Architects" 30 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882330/longwall-library-magdalen-college-wright-and-wright-architects/> ISSN 0719-8884
© Dennis Gilbert

牛津大学莫德林学院 Longwall 图书馆 / Wright & Wright Architects