the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Spain
  5. BETA.ø architecture office
  6. 2016
  7. Tennis & Padel School Office / BETA.ø architecture office

Tennis & Padel School Office / BETA.ø architecture office

  • 11:00 - 27 October, 2017
Tennis & Padel School Office / BETA.ø architecture office
Tennis & Padel School Office / BETA.ø architecture office, © Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal + 19

  • Collaborating Architects

    Ernesto Sierra, Xabier Ortega and David Parra
  • Technical Architect

    Sandra Rodríguez
  • More Specs Less Specs
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Text description provided by the architects. The project proposed the construction of a new office for the tennis and padel school in a sports grounds located in a privileged natural setting in Madrid. The arrangement put forward, consisting of an office, a customer service area and a storage space for the equipment needed to give classes in the sporting disciplines, was resolved by paying special attention to the landscape and natural setting of the new building. So, after careful analysis of the grounds, locating each of the trees on the site, it was decided to break the functional programme up into two smaller parts, allowing easy integration of new building into the landscape and respecting the existing tree-lined area.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The simple geometry used to resolve these two small constructions sprang from the desire to recover “small architecture”, a look at the essence, something that means shelter to everyone. Two small buildings that, through discreet placement among the existing tree-lined area, easily resolve the functional programme and generate a new rest space between them. Their outward appearance and formal rotundity, together with leisurely contemplation, carry the user’s imagination to the dream of a simple life, in harmony with nature, to the shelter of a solid structure that protects and caresses its occupants, breathing naturalism, balance, and peace.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

In construction terms, the two cabins were executed in the same way, by resolving them as items for industrialized construction, by means of a workshop-built steel structure, based on a single 5 m x 3 m module that could then be transported to site. The two buildings are supported on and separated from the existing land, with just a small concrete slab placed under the foot of each cabin as foundations. These respect the existing tree roots and give the assembly the necessary stability. The continuous interior finishes facilitate spatial compression. The continuous interior lining of the floors, walls, and ceiling are made of varnished pine plywood paneling in the case of the office and waterproofed plasterboard and embossed steel sheet in the storeroom.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The exterior is composed of phenolic panels and a skin of continuous scales in oxidized and varnished sheet steel with insulation between the two. A final exterior lining, in the form of a second skin made of an oxidized and varnished metal mesh, allows covering plants to grow over the whole volume of each construction, so achieving integration with and mimicry of the landscape setting that surrounds them throughout the different seasons. The existing imposing deciduous trees integrated between the two buildings are used as an indispensable element of the project, providing each building with the necessary shading in the most sunlit months and allowing sunlight to penetrate to the inside in the coldest months. This simply and efficiently optimises the energy performance of the new buildings using the site’s pre-existing natural resources.

Office Parts Plans
Office Parts Plans
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Office Plans
Office Plans

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
BETA.ø architecture office
Office
Cite: "Tennis & Padel School Office / BETA.ø architecture office" 27 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882315/tennis-and-padel-school-office-bet-architecture-office/> ISSN 0719-8884