the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Vitor Vilhena Arquitectura
  6. 2016
  7. House in Alcalar / Vitor Vilhena Arquitectura

House in Alcalar / Vitor Vilhena Arquitectura

  • 03:00 - 25 October, 2017
House in Alcalar / Vitor Vilhena Arquitectura
House in Alcalar / Vitor Vilhena Arquitectura, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 59

  • Collaborators

    Veritate, Projectos e Fiscalização Electroeng, Engenharia Electrotécnica Termoflux, Engenharia e Certificação Energética
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Located in the south of Portugal, in an area that serves as a transition between the Sea and the land. It is located in the village of Alcalar, a few kilometers from Portimão, where 5000 years ago was settled an important Prehistoric community. Based on the importance of the location of the land and its relationship with history, we decided that the image of the house would have to seek the organic relations that refer to the Monument that appears in the history of the area.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The image of the house is constituted by several curves that consist in the separations provoked by the surroundings. The topography is gently sloping, and the surrounding is characterized by a traditional style single-family dwellings from the 80's. The land confines with a municipal street, which defines the entrance of the house. The project develops on a single floor (above the street level) with the intention of minimizing the visual impact of the viewer from the street and its implementation takes into account the better use of the solar orientation of the interior compartments and the best views that the site provides.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The natural topography of the terrain promotes the creation of a lower floor facing South. Following this orientation was created an outdoor seating are a thatre latest o the terrain and the landscape. This space is covered in order to protect and control the solar orientation of the facade. The southern elevation benefits from a strong relationship between the interior and exterior, inviting permeability situations, namely its relation with the terrain, vegetation and views.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The villa consists of 2 floors, the groundfloor which is at the level of the entrance, and which comprises 4 bedrooms, living and dining area, kitchen and service areas, complemented by a car parking. The lower floor develops in the result of the natural slope of the terrain and integrates a living area, directly related to the pool. This lower floor benefits from an out o or covered area where the pool is located, creating very interesting relations between the interior and exterior.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Alcalar / Vitor Vilhena Arquitectura" 25 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882221/house-in-alcalar-vitor-vilhena-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

顺自然之势,拨地而起的双层住宅 House in Alcalar / Vitor Vilhena Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.