We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

AUTOHAUS / Matt Fajkus Architecture

AUTOHAUS / Matt Fajkus Architecture

© Charles Davis Smith© Casey Woods© Charles Davis Smith© Charles Davis Smith+ 28

  • First Floor Walls:Bautex Systems
  • Logistic Support:Nitsche Events
  • Project Team:Matt Fajkus, David Birt, Sarah Wassel, Jooyoung Kim
  • City:Austin
More SpecsLess Specs
© Casey Woods
© Casey Woods

Text description provided by the architects. The Autohaus is a car collectors’ garage and residence in central Texas. The design features compact living quarters, expressed as a single mass, floating above an open area for flexible gathering and automobile calibration/display. The second-floor volume is shifted forward to allow for double-height views to the garage space at the back while creating an everyday carport beneath the hovering bedchamber in the front.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith
Plans
Plans
© Casey Woods
© Casey Woods

The twenty-foot cantilever is made possible by W30x116 steel beams, and a light-filled stairwell provides physical access between the two volumes. Custom-made steel and glass sliding doors open the living space to a large roof terrace surrounded by tree canopies, enabling indoor/outdoor living in an urban setting. 

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

A collaborative design and construction process was key to the project. The Matt Fajkus Architecture team worked with the general contractor, Risinger Homes, to design, fabricate, and install the large custom steel doors and windows. A makeshift steel fabrication and paint shop were temporarily set up inside the partially-built garage during construction.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

The doors and windows were built in-house on the ground floor before their installation in its floating living quarters. This process allowed for greater quality control, high-end craftsmanship, full customization, and immediate installation, to produce a structure for a unique function and equally unique living experience.

© Perfecto Creative
© Perfecto Creative

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "AUTOHAUS / Matt Fajkus Architecture " 23 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882027/autohaus-matt-fajkus-architecture> ISSN 0719-8884
© Charles Davis Smith

汽车之家 AUTOHAUS / Matt Fajkus Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.