the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. Taiwan
  5. Platino Interior Design
  6. 2016
  7. Residence of Hsieh / Platino Interior Design

Residence of Hsieh / Platino Interior Design

  • 22:00 - 10 November, 2017
Residence of Hsieh / Platino Interior Design
Residence of Hsieh / Platino Interior Design, © Kevin Wu
© Kevin Wu

© Kevin Wu © Kevin Wu © Kevin Wu © Kevin Wu + 23

© Kevin Wu
© Kevin Wu

Text description provided by the architects. Destruction is the prelude to renovation. The wall was then replaced with a glass and ironwork partition, allowing natural light into the rooms. What had been an aging townhouse soon became a totally brand new home.

Winding gray ironwork extends upward to connect the soul of all five floors of the townhouse in one fell swoop. The custom-made gray handrail ironwork sometimes bends and folds, while other times it is higher or lower or combines with a partition.

© Kevin Wu
© Kevin Wu

The Project

This narrow and long attached townhouse is deprived of natural light in the center of the dwelling. Aside from not having enough light, too much space had been given over to passageways, the flow of movement wasn’t meeting everyday needs and an inadequate amount of storage space were all issues that had to be overcome.

© Kevin Wu
© Kevin Wu
2F&3F Plan
2F&3F Plan
© Kevin Wu
© Kevin Wu

First of all, the designers came to a consensus with the owner about redefining the space by moving the master bedroom out of the second floor, where the family had been squeezed in together, to the third floor where an open yet more private space would be created for the master bedroom. In this way, the daughter’s bedroom and the study where the family can gather, go online, do homework, etc. would be on the second floor, which would also allow for making the passageways less obtrusive. 

© Kevin Wu
© Kevin Wu

Transformation

Destruction is the prelude to renovation. After taking out a wall, more usable space was created from the passageways in front of the stairs on each floor. The wall was then replaced with a glass and ironwork partition, allowing natural light into the rooms. With the removal of the wall, the focus of life took on a new meaning. What had been an aging townhouse soon became a totally brand new home – all because a wall was removed!

© Kevin Wu
© Kevin Wu

Combining

Winding gray ironwork extends upward to connect the soul of all five floors of the townhouse in one fell swoop. The custom-made gray handrail ironwork sometimes bends and folds, while other times it is higher or lower or combines with a partition.

© Kevin Wu
© Kevin Wu

The open format of the first floor is extended with an expansive back wall featuring an exposed concrete like pattern and the seamless interaction of layered grays of the cement floor all the way to the open kitchen area with the visually highlighted impact of the patterned tiles producing a subtle balance.

B1&1F Plan
B1&1F Plan

Iron sliding glass doors that extend all the way to the top of the central stairway to the basement cuts off the air coming from the parking garage while also separating the private and public spheres of the dwelling. A more warming wooden veneer has been employed in the design of the ceiling to balance out the cooler tones of the overall space.

© Kevin Wu
© Kevin Wu

The open-format study area on the second floor allows the whole family to sit down together and read or do homework or go online and work on the computer. The daughter has also started sleeping in her own room, where the walls had been left appropriately undecorated and open, which the daughter, who loves to paint, could hardly wait to adorn with some of her own artwork.

The new master bedroom on the third floor with the small luxuries of a boutique hotel was a beautiful surprise to this client who happened to love boutique hotels! The texture of the two-toned wood veneers balances the cool tranquility of the marble. The imported stone panels have been installed using symmetric tiling, with the ironwork delicately embedded in the stone panel seams for an unassuming refined sense of beauty.

© Kevin Wu
© Kevin Wu

Connecting the master bedroom with bathroom is a changing room that uses tawny glass and gauze curtains to create an open yet private space.

The large bathroom furthers the black marble lexicon, providing a quiet and private space in which to completely relax.

© Kevin Wu
© Kevin Wu

View the complete gallery

Cite: "Residence of Hsieh / Platino Interior Design" 10 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882017/residence-of-hsieh-platino-interior-design/> ISSN 0719-8884
© Kevin Wu

住宅‘竹风低吟’ / 白金里居空间设计