the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Lily Jencks Studio
  6. 2016
  7. Ruin Studio / Lily Jencks Studio + Nathanael Dorent Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ruin Studio / Lily Jencks Studio + Nathanael Dorent Architecture

  • 03:00 - 29 November, 2017
Ruin Studio / Lily Jencks Studio + Nathanael Dorent Architecture
Ruin Studio / Lily Jencks Studio + Nathanael Dorent Architecture, © Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 55

  • Local Architects

    Savills - Michael Leybourne, Allan Lees
  • Structural Engineer

    Nous engineering – Manja van Der Worp (interior tube)
  • Main Contractor

    Chalmers Construction
  • EPDM Envelope

    Carlisle Construction Materials Europe -
  • GRP Tube and assemblage

    MDM Props
  • Joinery

    A.B Hastings & Son
  • CNC

    Mark Angus
  • More Specs Less Specs
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Text description provided by the architects. This private house in Scotland is built within the existing stone ruins of an old farmhouse, with beautiful views northwards for more than 50 miles down two valleys. Located in a remote countryside area, this project was conceived to near passivhaus standards with a super insulated envelope and use of solar energy.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The existing ruin, originally construction in the 18th Century, was transformed several times revealing a palimpsest of occupation on the site. We wanted to highlight this historical layering by adding a sequence of counterpoint materials and geometries within the design. The first layer is the existing stone wall, within which sits a black waterproofing EPDM rubber clad pitched-roof 'envelope', and within that a curvilinear interior 'tube' wall system. This interior curved surface is made of insulating recycled polystyrene blocks within a gridded wood structure, and is covered with Glass Reinforced Plastic. 

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Emphasizing the narrative of time, these three layers also reflect different architectural expressions: the random natural erosion of stone walls, an archetypical minimalist pitched roof, and a free form double curved surface. These three layers are not designed as independent parts, rather, they take on meaning as their relationship evolves through the building’s sections. They separate, come together, and intertwine, creating a series of architectural singularities, revealing simultaneous reading of time and space.

Axo
Axo

In the ‘tube’are the more public programs of kitchen, study, sitting and dining room. At both ends of the house, the ‘tube’ detaches from the ‘envelope’ to create rooms that are used for the more private functions of bedrooms, bathrooms and storage. To access these spaces, the tube’s non-linear curved surface ramps up, producing a dynamic sensory experience. 

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The existing ruined walls, and views from the site, dictate the locations for large windows and doors. At these openings the tube funnels out towards the light, creating a 'poched' space, that can be used for furniture and storage.  Book shelves, a sofa and seat furniture are created by ‘pulling’ the structural grid through the surface of the GRP walls and seem to be peeling off the tube.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The landscape around the house is of rolling hills with drystone walls defining cow fields. The juxtaposition between straight ancient stone walls and organic topography continues in the garden with gentle landforms bringing the distant landscape towards the house. To the North the walls of the surrounding ruins are extended to define a more formal planted garden. 

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

We have preserved the ruin walls, and reinstituted the pitched roof that would have been there originally, providing an external coherence. However, the matt black rubber exterior and soft curves of the interior are a more counterpoint preservation, accentuating this palimpsest nature of occupation on the site, and pleasures of living within layers of history. 

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

View the complete gallery

About this office
Lily Jencks Studio
Office
Nathanael Dorent Architecture
Office
Cite: "Ruin Studio / Lily Jencks Studio + Nathanael Dorent Architecture" 29 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881994/ruin-studio-lily-jencks-studio-plus-nathanael-dorent-architecture/> ISSN 0719-8884
© Sergio Pirrone

废墟住宅 / Lily Jencks Studio + Nathanael Dorent Architecture