the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. stpmj
  6. 2017
  7. The Masonry House / stpmj

The Masonry House / stpmj

  • 22:00 - 18 October, 2017
The Masonry House / stpmj
The Masonry House / stpmj, © Song Yousub
© Song Yousub

© Song Yousub © Song Yousub © Song Yousub © Song Yousub + 43

  • Structural Engineering

    Duhang Engineering
  • Construction

    ON Architecture
  • Structure & Finish

    Reinforced Concrete Foundation Wall (Basement) + Wood Framing / Bricks + Blocks
  • Site Area

    249.3 sqm
  • Floor Area

    124.4 sqm
  • More Specs Less Specs
© Song Yousub
© Song Yousub

Text description provided by the architects. The Masonry, a multi-family house in Korea, seeks a playful game of “scale” in two aspects, the building itself and bricks in its façade. The site sits at the corner, facing its long-north and short-east sides to the roads. Due to the town planning, the entrance and the long side of the house need to be facing South. It makes a contradictory condition of pitched roof direction and the main face of the house.

© Song Yousub
© Song Yousub
Massing Strategy Diagram
Massing Strategy Diagram
© Song Yousub
© Song Yousub

Referring Robert Venturi’s House the gable is placed along with a long side of the site towards South. Intentionally treating the gable in opposite position against typical pitched roof shape for structural and economic efficiency the Masonry tricks its scale until visitors enter the house. We were asked to design a house for two families but the house would avoid the appearance of two townhouses. Diagonally stacked two kinds of bricks (100mm x 200mm) and cement blocks (200mm x 400mm) creates a singular masonry façade but also nuanced two units of the program in a single mass.

© Song Yousub
© Song Yousub
Exploded Axonometric
Exploded Axonometric
© Song Yousub
© Song Yousub

The house composed of two families bisected East and West. The stairs run as a spine throughout two units. The stairs from the first floor to the attic and connects living room, kitchen, libraries, rooms, bathrooms, terraces and attic studio. This climbing up provides dynamic spatial experiences and visual connections through landing and ceiling changes. Beyond the connection and function of the stairs, this circulation spine becomes a main structural core in the house. Double height ceiling spaces, terraces on the second floor and attic allow natural lighting and ventilation inside keeping controls heat and humidity through four seasons.

© Song Yousub
© Song Yousub

View the complete gallery

About this office
stpmj
Office
Cite: "The Masonry House / stpmj" 18 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881837/the-masonry-house-stpmj/> ISSN 0719-8884