the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cabins & Lodges
  4. China
  5. Atelier GOM
  6. 2017
  7. Baisha Old Town Retreat / Atelier8 + Atelier GOM

Baisha Old Town Retreat / Atelier8 + Atelier GOM

Baisha Old Town Retreat / Atelier8 + Atelier GOM
Baisha Old Town Retreat / Atelier8 + Atelier GOM, © Zhang Jiajing
© Zhang Jiajing

© Zhang Jiajing © Zhang Jiajing © Zhang Jiajing © Zhang Jiajing + 27

© Zhang Jiajing
© Zhang Jiajing

Text description provided by the architects. Baisha Old town in Yunnan province is a small village part of Lijiang well known for its Jade Dragon Snow Mountain range. It is still the most legit old town in Lijiang. The typical wood and mud brick houses welcome the visitor to discover the ancient life of the village. 

Axonometric
Axonometric

Our project site contains a typical courtyard structure from the past which unfortunately never reached its fate. This failure made us think in a different ways of developing the potential interest of tourism. 

© Zhang Jiajing
© Zhang Jiajing

Our project searches the limit of the urban fabric. We think of an extension of the alleys through the town where the social life is allocated. We intend to create a little town within the town. 

First Floor Plan
First Floor Plan

The project is considered from the existing urbanism but without a mere intention of repeating the old codes. It will add new value to the existing urban pattern. Creating the high density we would face the privacy and relationship with the surroundings. These two inputs would eventually configure the project. Our interest to explore these imaginary lines between private and public led to a configuration of single units scattered on the site creating a ramification of the town planning.  The project is considered from the existing urbanism but without a mere intention of repeating the old codes. It will add new value to the existing urban pattern. Creating the high density we would face the privacy and relationship with the surroundings. These two inputs would eventually configure the project.

© Zhang Jiajing
© Zhang Jiajing

These units are settled on a grid creating series of rows and each unit will rotate to create different situation on ground floor and open to the view. The existing trees determined also the position of the units. These accurate movements create a controlled random‐like disposition.

Axonometric
Axonometric

The goal was to give as much privacy on the ground floor as possible extending the inner space towards the exterior while achieving unique views of the surrounding landscape for each cabin.

© Zhang Jiajing
© Zhang Jiajing

The architects soon realize the construction must follow some local technique but still wanted to explore the limits of it. Local crew immediately advice of the pitched roof but due to the square dimension of the rational structure the roof is shaped only one direction. It is the closeness of the units which would protect from the wind and rain.

Isometric Section
Isometric Section

The entire structure is local pine wood with a 4m square side. First floor is comprised allowing the section to expand later, however the floor is opened for natural light come through and break the horizontal boundary.

© Zhang Jiajing
© Zhang Jiajing

Two sides of the square are closed with local black brick on the first floor pushing the interior space outside and stopped by the next door unit wall brick. A concrete‐wood mixed stair, in situ concrete table and iron fireplace complete the set of fixture inside the open plan. Upstairs, the fireplace pipe, the stairs handrail and the mattress configure the layout.

© Zhang Jiajing
© Zhang Jiajing

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Atelier GOM
Office
Atelier8
Office
Cite: "Baisha Old Town Retreat / Atelier8 + Atelier GOM" [Baisha Old Town Retreat / Atelier8 + Atelier GOM] 17 Oct 2017. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/881822/baisha-old-town-retreat-atelier8-plus-atelier-gom/> ISSN 0719-8884
© Zhang Jiajing

云南丽江白沙古镇酒店 / Atelier8 + 上海高目建筑设计事务所