the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. France
  5. philippe gibert architecte
  6. 2016
  7. Libergier Sports Centre / philippe gibert architecte

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Libergier Sports Centre / philippe gibert architecte

  • 05:00 - 15 October, 2017
Libergier Sports Centre / philippe gibert architecte
Libergier Sports Centre / philippe gibert architecte, © Philippe Ruault
© Philippe Ruault

© Philippe Ruault Courtesy of philippe gibert architecte © Philippe Ruault © Clément Chevet + 22

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Concrete Base and Reflective Glass
The project is located in front of Hugues Libergier high school, in Libergier street, next to Reims cathedral. It's a rehabilitation of an old chapel in a sports hall and a construction of a gymnasium (extension). The extension and the chapel take place in the plot, thus showing a street-sight, and the entrance comes naturally between these 2 buildings from Libergier street. The extension creates unity with the chapel by this identical setting on street frontage and a volume based on the chapel's one.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

On the top of the concrete base, where is based the multisports hall, is the main body made up of a lightweight structure, in which the dance studio/judo is located. The quality materials strengthen the extension's sober design. This sobriety is reflected in the chapel's treatment, whose interior volume has been restored to create a large training/ping-pong area.

Section
Section
© Clément Chevet
© Clément Chevet

Each of the sports halls of the extension and the rehabilitation are accessible from the entrance hall and can be used autonomously while closing access to unused spaces. The hall also provides fluidity of flows and enables an easy control of entrances and exits from the professors' office located at the entrance. The project enables natural lighting of all sportive areas and includes a bioclimatic and HEQ approach by the use of a Trombe wall that provides thermal comfort and reduces heating needs.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
philippe gibert architecte
Office
Cite: "Libergier Sports Centre / philippe gibert architecte" 15 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881531/libergier-sports-centre-philippe-gibert-architecte/> ISSN 0719-8884