All
Projects
Products
Events
Competitions

Poix-Terron Cultural and Sport Centre / philippe gibert architecte

Poix-Terron Cultural and Sport Centre / philippe gibert architecte

© Marc-Olivier Luron © Sergio Grazia © Nicolas Waltefaugle © Sergio Grazia + 14

Poix-Terron, France
  • Architects Authors of this architecture project philippe gibert architecte
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2010
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Arcelor Mittal, Dark, Indal, Technal, iGuzzini
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. This double request for a media library and a gymnasium allowed us to explore this programmes diversity and to offer a single building, a cultural and sports centre, instead of two different buildings. This hybrid equipment takes place in the landscape, between a multipurpose room and a business incubator, and communicates with its environment, including the big nineteenth century house behind, through mirrored glass panes.

© Marc-Olivier Luron
© Marc-Olivier Luron

The entrance, common for the two uses, is accessed via the forcourt, which gives its public building status. The shared hall, extension of the forcourt, opens on to the media library and the gymnasium, and also to an exhibition, reception or meeting space.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

Transparency enhances spaces fluidity and helps the two uses not only to coexist but also to be complementary. This complementarity is reinforced outside by the choice of metal cladding, which reminds the neighbouring industrial buildings.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

Media library space is completely opened, it's structured by volumetric division and wide vistas. The gymnasium part benefits from zenithal, and side subdued and soft, natural light. In the gymnasium extension the weight room is intimate and open to the back of the plot and the landscape.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 08430 Poix-Terron, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Poix-Terron Cultural and Sport Centre / philippe gibert architecte" 11 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881264/poix-terron-cultural-and-sport-centre-philippe-gibert-architecte/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.