the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. Chon.a
  6. 2015
  7. Blinds Townhouse / Chon.a

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Blinds Townhouse / Chon.a

  • 22:00 - 5 October, 2017
Blinds Townhouse / Chon.a
Blinds Townhouse / Chon.a , © Quang Trần
© Quang Trần

© Quang Trần © Quang Trần © Quang Trần © Quang Trần + 30

  • Architects

  • Location

    Nha Trang, Vietnam
  • Lead Architect

    Nguyễn Công Toàn
  • Area

    95.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Quang Trần
© Quang Trần

“These photographs were taken when the project has been finished for 2 years. In the Vietnam 's context of extremely fast urbanization, two years is enough to clearly perceive the interactions of the project with people and the environment”. We -designers and client - who are young generation-have come to location together. This site is land have main façade face to the west in a new urban area. The opposite is the weedy land that was planted to be a small park in the future.

Elevation - Sketch
Elevation - Sketch

The story about the house for 3 generations, a house hold the memories about the father, a house for the mother of the filial son... Luckily when the client invited us to enjoy the coffee in a bright moonlight night. That night we talked, we dreamed about the house full of memories. And ideas were generated from our feelings… Architectural spaces were exploited by human interaction in a conversation between people with the landscape.

© Quang Trần
© Quang Trần

Architecture-Humanist dialogue and respect for nature: A small land fund that is given priority to build a green park. This park is space to connect residents, especially children and elders. Our project was considered like an organic object that was attached to the park, pretty sensitive to any form of the façade. The solution in here is organic integration into the landscape park. We created a soft sun shadow curtain what was inspirited from Vietnam traditional architecture. With modern materials are steel and wire mesh, a hidden architecture among nature inside urban from the visual sense. This material will create a layer of color rust on the surface gradually over time which the trees in the park enough height to make the project easily interact about color. This is conversation between architecture and landscape, we want to awaken the necessary respect to deal with the landscape.

© Quang Trần
© Quang Trần

Traditional factors -the interaction between people and spaces, the story exploited by light and dark. A 20 years old starfruit tree, the colored time wood furniture which was memory things from the old house of father. Three generations, youthfulness-maturation-calmness, that is three transition sense about life…With all those factors, space is divided in public – separation-transition. They are both coherent and relative, based on harmonically divide light zone, dark zone and transition zone.

Section - Sketch
Section - Sketch

The star-fruit is planted in a nice position where it can take sunlight, wind, dews easy. On beside that, the tree is space connect family member too, where connect nature into the house through leafs. The timeless wood furniture was arranged in the transitional spaces between the light and the dark, with tender reflection from the wood created a nostalgic atmosphere.

© Quang Trần
© Quang Trần

The light and shadow elements are also transmitted appropriately based on the visual perception of biology for each age group of family members. From outside to inside, between the spaces, light is always enough and the dark areas are light enough to feel comfortable. That is conformity for a tropical tube house in the South Central Coastal Vietnam.

© Quang Trần
© Quang Trần

View the complete gallery

About this office
Chon.a
Office
Cite: "Blinds Townhouse / Chon.a " 05 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881038/blinds-townhouse-cho/> ISSN 0719-8884