All
Projects
Products
Events
Competitions

Groupe A+ Headquarters / A+Architecture

Groupe A+ Headquarters / A+Architecture

© Marie-Caroline Lucat © Marie-Caroline Lucat © Marie-Caroline Lucat © Marie-Caroline Lucat + 30

Montpellier, France
  • Architects: A+Architecture
  • Area Area of this architecture project Area: 1574.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Marie-Caroline Lucat
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: ABStructures, CEIPO, Zonca
  • Buiding Works Coordinator: Arteba
  • Quantity Surveyor : L’Echo
  • Structure Engineer: Calder Ingénierie
  • Roads & Equipment Engineer: Epsilon GE
  • Thermal & Fluids Engineer: Celsius Environnement
  • Acoustic Engineer: Acoustiques AEI
  • Geotechnical Engineer: EGSA
  • Client: BCG FEUILLADE
  • Program: Creation of A+Architecture Group Headquarters and Rehabilitation of a Historical Mas into a Gourmet Restaurant and Quaint Guest House
  • Specific Constrains: Building in a Historical Preservation Site Rehabilitation of a Historical Mas
  • Areas: 1574 sq.m.
  • Project Task: RIBA Briefing, Designing and Constructing tasks + Synthesis of Architect’s Plans & Mechanical Drawings + Construction & Schedule Supervision & Coordination
  • Cost: 2,775,000 euros excl. VAT
More Specs Less Specs
© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat

Text description provided by the architects. A+Architecture Group designed and constructed its own headquarters in a historical preservation site, the Domaine de Lafeuillade. This project site also includes a large ornamental garden, a historical mas (traditional southern farm house) converted into a gourmet restaurant and quaint guest house, as well as a housing complex comprised of 75 apartments, dispatched into several small-sized 3-story buildings.

Implantation
Implantation

Nestled in a sensitive historical preservation site, A+ chose to create a projet that would seemlessly integrate its surroundings and be respectful of the site’s heritage. A minimalist parallelepiped has replaced an old demolished barn. The existing orangery was relocated further into the park, one stone at a time. The last storey of the new office building was designed to vanish and match the volume of the existing mas.

© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat

An exceptionally large well was discovered during construction. Stairs leading to the underground level highlight the scenic structure by crossing between its two impressive arches.

© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat
Sections
Sections

A+ chose to design white concrete facades, matching the mas’ original exterior colour, with a crisp contemporary style. A+ innovates in architecture once more, by using vitrified ceramics to complete the facade: a first in France. Glass façades located on the building’s south and west sides, are protected with the use of a lace-like structure in white ceramic. This double skin is inspired by the ivy covered mas, taking care as to not do an obvious imitation. Windows to the north and south preserve proportions consistant with the mas’.

© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat

The project design facilitates exchange and proximity between distinct poles of expertise within the A+Architecture Group. Staff workspace is organised accross 6 half-storey levels, located on either side of central stairscases. This functional design eases staff flow and spontaneous interactions between the teams. The agency’s minimalist architecture highlights each material chosen. “As our design matures, we tend to strip our work to the essential. For these offices, there is glass and concrete. The idea was for there to be nothing else. No one is to know where cold, heat and electricity come from. It is really a destitution and the very essence of architecture.” states an A+Architecture Group Founding Partner.

© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat

There are no suspended ceilings in the office, in order to showcase the grey structural concrete slabs. Fluids, electrical and telecom networks, necessarily omnipresent in such works, are so discrete that they become invisible.

© Marie-Caroline Lucat
© Marie-Caroline Lucat
Detail
Detail

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 220 Rue du Capitaine Pierre Pontal, 34000 Montpellier, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Groupe A+ Headquarters / A+Architecture" 07 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881017/groupe-a-plus-headquarters-a-plus-architecture/> ISSN 0719-8884
© Marie-Caroline Lucat

法国 A+ 总部:去除繁杂,留下历史建筑的本质 / A+Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.