the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Lund Hagem Architects
  6. 2016
  7. Cabin Kvitfjell / Lund Hagem Architects

Cabin Kvitfjell / Lund Hagem Architects

  • 00:00 - 5 October, 2017
Cabin Kvitfjell / Lund Hagem Architects
Cabin Kvitfjell  / Lund Hagem Architects, © Sam Hughes
© Sam Hughes

© Marc Goodwin © Sam Hughes © Marc Goodwin © Sam Hughes + 27

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Text description provided by the architects. Our design process was inspired by the client’s desire to have “a summer cabin in a winter landscape”.

Sections
Sections

The site is located at one of the highest buildable plot within the Kvitfjell Ski Resort. It has uninterrupted views towards southeast, where the topography drops dramatically. The vegetation consists of birch and pine trees, located along the road and towards southeast. The central part of the plot, which had been previously cleared of vegetation, was also its flattest part. The existing trees created a sort of a filter towards the road and towards the winter resort, further down the mountain.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin
Main Cabin Floor Plan
Main Cabin Floor Plan
© Sam Hughes
© Sam Hughes

By placing two volumes close to the neighbouring limits, a kind of a courtyard was created. This way, the outdoor spaces could benefit from privacy from the neighbours, while still benefiting from the west/evening sun, during Easter and summer.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The main cabin and the annex were built on stilts, raised from the ground, in order to touch the ground in the "lightest" manner possible.

© Sam Hughes
© Sam Hughes

To continue to build on the idea of the summer cabin in the mountain, the volumes were wrapped in thin, vertical louvers. Given the large planes of glass behind these louvers, where the gallery is, the external walls acquired a "veil-like" quality towards the courtyard.

© Sam Hughes
© Sam Hughes

The plan of the main cabin has a Y-shape, that cantilevers to frame the remarkable views over the mountains, from both the common areas and the master bedroom.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

View the complete gallery

About this office
Lund Hagem Architects
Office
Cite: "Cabin Kvitfjell / Lund Hagem Architects" 05 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880967/cabin-kvitfjell-lund-hagem-architects/> ISSN 0719-8884
© Sam Hughes

白山小屋:雪山中的夏日风情 Cabin Kvitfjell / Lund Hagem Architects