the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Spain
  5. PMAM
  6. 2017
  7. BONANOVA Apartments / PMAM

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

BONANOVA Apartments / PMAM

  • 05:00 - 4 October, 2017
BONANOVA Apartments / PMAM
BONANOVA Apartments / PMAM, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 13

  • Architects

  • Location

    Passeig de la Bonanova, 08017 Barcelona, Spain
  • Area

    200.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Carpentry

    Fusteria Guitart
  • Glasses

    J.A. Pamies Mayoral
  • Plywood

    Aprivila
  • Facilities

    J. Baena del Barrio
  • Mechanisms

    Simón 27 Play
  • Client

    Privado
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. Interior refurbishment project of an old medical center –a nearby Hospital former external wing- located on a basement in a corner, facing a private inner court community garden. A flexible layout plan allows, with very few changes, to keep the existing commercial-office use or to establish two independent apartments of 100m2 each: Eventually, a façade circulation and a door –nowadays closed between two mirrors- can be simply reopened connecting the whole surface again.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Plan
Plan
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The interior architecture is sustained on timeless and modesty values, with no hunger for novelty or protagonism but with a rather clear will for the endurance on time of the design, and subsequently of the investment put in the renovation. It aims to be capable of supporting any of the programs set by the property owners, whether it is finally housing or offices. Either way, responding to its physical situation, the layout plan has been set to maximize the interior light by keeping always a direct visual connection with the façade from all rooms.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

In this spirit, the sliding doors can be left wide open during the day, increasing the effective light façade surface without breaking any visual privacy between rooms. Mirrors placed on the interior sidewalls that connect to the façade, enlarge the visual perception of this circulation and reflect part of the exterior light. The lower pinewood shelves extend the already generous windowsill all along the main ribbon window. Besides providing warmth to the basement light and general atmosphere, this piece of built-in furniture also solves the irregularity in the lower wall under the sill that the existent apron hid. Another starting point is the mindset for reducing costs and building environmental impact:

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The original Silestone floor from the medical center is preserved and restored. So are the original wooden window frames, introducing double glazing to improve on security and thermal comfort. Kitchens and bathrooms have been renovated rather close to their original positions, also reducing on new installation costs far from the available evacuation drains and water or electricity supply systems. All construction materials have been carefully selected with priority for non-polluting and proximity produced materials, reducing as well the unnecessary transportation CO2 impact of imported materials and supporting the local building industry.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "BONANOVA Apartments / PMAM" 04 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880871/bonanova-apartments-pmam/> ISSN 0719-8884