the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Factory
  4. Turkey
  5. Mimarlar ve Han Tümertekin
  6. 2016
  7. Angelos Olive Oil Mill / Mimarlar ve Han Tümertekin

Angelos Olive Oil Mill / Mimarlar ve Han Tümertekin

  • 02:00 - 27 September, 2017
Angelos Olive Oil Mill / Mimarlar ve Han Tümertekin
Angelos Olive Oil Mill / Mimarlar ve Han Tümertekin, © Cemal Emden
© Cemal Emden

© Cemal Emden © Cemal Emden © Cemal Emden © Cemal Emden + 26

  • Architects

  • Location

    Bademli Mahallesi, Unnamed Road, 35980 Dikili/İzmir, Turkey
  • Design Team

    Han Tümertekin, Kemal Bal, Ali Dostoğlu
  • Area

    2800.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Cemal Emden
© Cemal Emden

Text description provided by the architects. This is a modest industrial structure designed for a couple who we had designed a house before, for the same site. Their goal was to produce olive oil with the most conventional and traditional techniques. The production process which is defined by the gravity has generated the architectural resolution.

© Cemal Emden
© Cemal Emden
Site Plan
Site Plan
© Cemal Emden
© Cemal Emden

Angelos, in Bademli Village, is an olive grove of 250.000m2 located on the north of İzmir and on the coast of the Aegean Sea. The mill has been established to produce olive oil from the locally collected olives. It a built complex of 1000m2, composed of a guest house, a shop and the production area. The terrain is situated in a typical Aegean landscape which has an impressive seascape and surrounded by stone structures and olive trees.

The question we asked to define our concept and strategy was “How to anchor an industrial building into a landscape?". Our clients were very clear from the beginning about obtaining the oil without the olive oil pump; therefore the olives would be pressed into the same floor where they will get in production. The oil will glide down with its own weight to the lower story.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

All of the bottled olive oil will leave the production area with trucks; therefore we had to find the perfect topography, convenient for strong sectional relations where this scenario would come true. The location to be found for the construction had to be in a spot where we wouldn’t touch or damage any existing vegetation or olive tree during the construction.

© Cemal Emden
© Cemal Emden

When we determine our construction site we had a preference of using the local labor force as builders. We aimed to improve the local foreman’s industrialized construction techniques and skills. For that reason, the steel construction was made in İstanbul and it was filled with stone by the local labor. This high précised collaborative work between İstanbul and Bademli improved the foreman’s techniques. Using the exposed concrete, galvanized steel and natural stone as chosen materials were another intention to keep the structure maintenance-free.

Basement Level 1
Basement Level 1
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

While forming the site plan our intention was to generate a scheme which would gradually traverse from public to private. The project includes a shop as a “public” space and a guest house as a “private” space aside from the production area. As the structure forms around open and semi-open spaces, the needed shading and climatic condition was provided with a shifted roof. All of these programs would be covered by a copper shelter which is the most significant element of the project.

© Cemal Emden
© Cemal Emden
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Angelos Olive Oil Mill / Mimarlar ve Han Tümertekin" 27 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880161/angelos-organic-olive-oil-mill-mimarlar-ve-han-tumertekin/> ISSN 0719-8884