All
Projects
Products
Events
Competitions

Ship Chandler’s Warehouse, Skibshandlen / RAVN Arkitektur

Ship Chandler’s Warehouse, Skibshandlen / RAVN Arkitektur

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 23

Vejle, Denmark
  • Architects Authors of this architecture project Adam Mørk
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Bøjsø, CUPA DANMARK, Cupa Pizarras, Dinesen, Saint-Gobain
  • Lead Architects

    Søren Ravn, Poul Henning Sørensen
  • Engineer

    Hundsbæk & Henriksen
  • Contractor

    Ove Larsen
  • Client

    Kirk & Thorsen
More Specs Less Specs
© Adam Mørk
© Adam Mørk
Rear Elevation
Rear Elevation

Text description provided by the architects. Originally built as the home of shipowner Carl Hansen, the building marks the location of Vejle’s earliest harbor front. In 1931 the building was transformed into a ship chandlers’ warehouse and shop and functioned as such until recently. RAVN Arkitektur was given the task of converting the historic building into a modern high-end office space, catering to the needs of an ambitious investment company.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

The brief was to preserve and restore the building’s east-facing facade, whilst creating an interior suitable for a contemporary office. As has been the case for nearly 100 years the ground floor and basement are occupied by a shop. The Eastern facade is characterized by the carefully restored columns, cornices, and parapets. The original bricks and tiles were restored to their original splendor, adding bright color to the exterior.

© Adam Mørk
© Adam Mørk
Front Elevation
Front Elevation

Towards the back of the building, a new private courtyard provides an enclosed parking space and a place for private contemplation for those working in the building. An entrance portal clad in tombac marks the transition from old to new. The ornamented and highly decorated facade is contrasted by the rawness and simple lines of the interior. The original brick walls have been left exposed, whilst the new interior walls stand crisp and white.

© Adam Mørk
© Adam Mørk
© Adam Mørk
© Adam Mørk

The project was nominated for the 2017 RENOVER award - Denmark’s most prestigious architecture award for renovation and transformation projects. The panel of judges was particularly impressed by the project’s attention to detail and the high quality of the architecture and craftsmanship of both the interior and exterior.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Havnepladsen, 7100 Vejle, Denmark

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ship Chandler’s Warehouse, Skibshandlen / RAVN Arkitektur" 22 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880110/ship-chandlers-warehouse-skibshandlen-ravn-arkitektur/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.