the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. Allaround Lab
  6. 2017
  7. Refurbishment of an Apartment in Barcelona / Allaround Lab

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Refurbishment of an Apartment in Barcelona / Allaround Lab

  • 05:00 - 21 September, 2017
Refurbishment of an Apartment in Barcelona / Allaround Lab
Refurbishment of an Apartment in Barcelona / Allaround Lab, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 16

© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The project is located at a stone’s throw away from the most popular urban park in Barcelona - Parc de la Ciutadella -, amidst Eixample urban surroundings; inside a classical building with high vaulted ceilings and six dwellings per landing. To our surprise, we were left with challenging irregular perimeter difficult to resolve into a functional layout.

Proposed Floor Plan
Proposed Floor Plan
© José Hevia
© José Hevia

We focused on the conservation of the perimeter and all structural elements, eliminating all the imposed dysfunctional partitions and afterward tracing an axis from one corner of the house to the other, providing continuity and unity to a very broken piece.

© José Hevia
© José Hevia

The axis not only consists of a geometric gesture, it divides the piece into two zones establishing a clear hierarchy between the services area, where we locate the entrance, kitchen and bathroom as well as all the air conditioning and ventilation systems, electricity and boiler; and the served area where the rooms, dining room and living room are located. Taking the axis as a reference and its projection on the ground plane, ceiling height differentiation, and material choices were made (tiles for service and wet areas, and wood for noble areas).

© José Hevia
© José Hevia

The improvement in natural light penetration was accentuated with a meticulous selection of materials and color choice throughout the piece. The attention given to the contrast between old and new is soothing, emphasizing the simplicity of Barcelona’s traditional architecture of the start of the 20th Century.

© José Hevia
© José Hevia
Axonometric
Axonometric
© José Hevia
© José Hevia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Allaround Lab
Office
Cite: "Refurbishment of an Apartment in Barcelona / Allaround Lab" 21 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879835/refurbishment-of-an-apartment-in-barcelona-allaround-lab/> ISSN 0719-8884