the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Japan
  5. Tezuka Architects
  6. 2016
  7. Asahi Kindergarten Phase I & Phase II / Tezuka Architects

Asahi Kindergarten Phase I & Phase II / Tezuka Architects

  • 17:00 - 27 September, 2017
Asahi Kindergarten Phase I & Phase II / Tezuka Architects
Asahi Kindergarten Phase I & Phase II  / Tezuka Architects, © Kida Katsushida, FOTOTECA
© Kida Katsushida, FOTOTECA

© Kida Katsushida, FOTOTECA © Kida Katsushida, FOTOTECA © Kida Katsushida, FOTOTECA © Kida Katsushida, FOTOTECA + 16

© Kida Katsushida, FOTOTECA
© Kida Katsushida, FOTOTECA

Text description provided by the architects. The original Asahi Kindergarten was lost in the Tohoku earthquake on 11 March 2011. Tezuka Architects, funded by Japan Committee for UNICEF, designed and reconstructed the Asahi Kindergarten on a highland area by using the huge trees that killed by the salt water of 2011 tsunami. These trees have meaningful symbols for the local villagers as they were planted along the approach to Daioji Temple, the main temple on the hill which its height is just enough to elude tsunamis in the long history. Many villagers survived because the priest of the temple used to teach them to escape to the temple.

© Kida Katsushida, FOTOTECA
© Kida Katsushida, FOTOTECA

Our aim for the project was to express that the tree was not only the building materials used to construct the school but it is where it is home to the spirit of the town people. Reusing the killed trees to create a new kindergarten for the next generation of the town reaffirms hope held by everyone in Tohoku or Japan.

Plan 01
Plan 01
Plan 02
Plan 02

Every piece of the building including structure, floor and handrail, was curved out from these trees which planted after tsunami in 1611, exactly 400 years before the tsunami in 2011. Traditional joinery and wedges without any metal joints were used, because these old techniques have made Japanese traditional architecture survive more than 1300 years. There is a massive column with sectional dimension of 600mm x 600mm erected on the building as how it originally stood on the ground. The project bears a message for those children who will likely encounter a tsunami in the next 400 years.

© Kida Katsushida, FOTOTECA
© Kida Katsushida, FOTOTECA

Phase II

Five years have already passed since the earthquake, more children have returned to Minamisanriku Town. The first phase building became insufficient and the kindergarten decided to carry out the second phase of construction in a hurry.

Structural Composition Phase I
Structural Composition Phase I

Unfortunately, the area around the site is now completely transformed. There are hasty large-scale development accompanying earthquake recovery. The lush landscape has been losing. The hill is greatly scraped, only the surrounded garden area remains its original altitude. The site became a landscape like a castle tower built in a flat residential area.

© Kida Katsushida, FOTOTECA
© Kida Katsushida, FOTOTECA

The second phase construction is very much like a temple complex with a pagoda on the slope of the mountain.  It is the result of being conscious of the Daiouji temple which is the mother of this kindergarten. There are now three additional buildings with deep eave, and a long staircase is connecting these buildings together. The garden of the first phase building stays on top of the hill.

Section
Section
Elevation
Elevation

Since the big promenade trees have been used up, large sectional column cannot be made anymore. It was decided to construct economically with rational sized materials. However, the message to children after 400 years has to be kept. All joints are still designed as traditional interlocking so it stands over a long period of time.

Sketch
Sketch

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Tezuka Architects
Office
Cite: "Asahi Kindergarten Phase I & Phase II / Tezuka Architects" 27 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879590/asahi-kindergarten-phase-i-and-phase-ii-tezuka-architect/> ISSN 0719-8884
© Kida Katsushida, FOTOTECA

朝日幼儿园 一期 &二期 / 手塚建筑研究所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.